Eelmise aasta mais varitses Mehhiko föderaalpolitsei Jalisco Uue Põlvkonna kartelli liikmeid, kes olid end kindlustanud riigi lääneosa vägivaldses Michoacáni osariigis Tanhuato väikelinna lähedal El Soli rantšos, ja tappis 22 meest, vahendab Reuters.

Lahingus hukkus vaid üks ja sai haavata samuti vaid üks politseinik. Politseid toetas rünnakus ka helikopter Black Hawk.

„Me tegime kindlaks faktid, mis viitavad ränkadele inimõiguste rikkumistele, mida saab süüks panna föderaalpolitsei riigiametnikele,“ teatas CNDH president Raúl González pressikonverentsil.

Gonzálezi sõnul valetas politsei oma tegevuse kohta nende sündmuste käigus, liigutas seitset surnukeha ja tõstis ümber relvi, et manipuleerida kuriteopaigaga. Kaht vahistatut piinati ja kaks surnukeha põletati.

Pea kõik Tanhuatos tapetud mehed olid pärit Jalisco osariigist Ocotláni linnast.

Fotodel, mis avaldati tundide jooksul pärast varahommikust veresauna, oli näha osaliselt riietatud mehi nägupidi vastu maad rantšo peamise hoone ümbruses. Perekonnaliikmete ja kohtuekspertide arvates lasti mõned mehed maha põgenemiskatsel.

Enne rünnakut oli narkokartell andnud julgeolekujõududele ränki lööke, sealhulgas tulistanud alla sõjaväe helikopteri, mille tagajärjel hukkus kuus sõdurit.