Omakaitselased alustasid rünnakut eelmisel kuul, eesmärgiga lõpetada narkokartelli tegevus Michoacánis. Mehhiko valitsus jõudis nendega hiljuti kokkuleppele ning andis neile ajutise õigusliku staatuse ja nimetuse maapiirkondade kaitsekorpus, vahendab BBC News.

Kümned inimesed on arreteeritud kahtlustatuna kartelli heaks töötamises.

„Ma pean seda triumfiks, triumfiks, et oleme võimelised olema siin, Apatzingánis,“ ütles üks omakaitselaste juhtidest Hipólito Mora. „Paljud arvasid, et see on võimatu. Tänu jumalale nad eksisid ja me oleme siin. Ma tunnen end rahulikuna.“

Mehhiko peaprokurör Murillo Karam ütles, et linn on valitsuse kontrolli all.

Omakaitselaste juhid koos ametlike julgeolekujõudude ja armeega on otsinud läbi maja maja järel, et leida Templirüütlite juhte.

Arreteeritute hulgas on teadetekohaselt kartelli väidetavate asutajate Narazario Moreno ja Enrique Plancarte vend ja nõbu Antonio Magana Pantoja.

Omakaitselased alustasid jaanuari alguses Templirüütlite vastu rünnakut, võttes Michoacánis üle mitmeid omavalitsusi. 11. jaanuaril okupeerisid nad ka Apatzingáni keskväljaku, kus asub kartelli staap.

Kättemaksuks süüdati näiteks kohalikke ärisid.

Omakaitselaste juhtide, armee, politsei ja Mehhiko presidendi Enrique Peña Nieto esindaja Michoacánis, Alfredo Castillo vahel lepiti kokku uus strateegia.

Templirüütlid süüdistasid omakaitselasi naaberosariigist Jaliscost pärineva uue põlvkonna narkokartelli heaks töötamises.

Kaks rivaalitsevat organisatsiooni on võidelnud omavahel kontrolli pärast kriminaalse tegevuse üle Michoacánis ja Jaliscos.

Omakaitselased on sidemeid uue põlvkonna kartelliga kategooriliselt eitanud.

Nad väidavad, et on haaranud enese kaitsmise oma kätte, sest Mehhiko valitsus ei suuda nende perekondade julgeolekut tagada.

Viimase kuue aastaga on narkootikumidega seotud vägivallas Mehhikos hukkunud üle 70 000 inimese.

Mehhiko keskosa Guanajuato osariigis vahistati aga kõrgetasemeline narkoparun Tirso Martínez Sánchez, kes spetsialiseerus narkootikumide importimisele, transportimisele ja levitamisele mitme kriminaalse organisatsiooni heaks, teatasid võimud.

USA riigidepartemang pakkus tema tabamise eest viis miljonit dollarit.

Martínez Sánchezit süüdistatakse 76 tonni kokaiini toimetamises Colombiast USA-sse aastatel 2000-2003.

Uurijate sõnul oli tal sidemeid mitmete rahvusvaheliste grupeeringutega tänu lähedastele suhetele Mehhiko narkoparunite Amado Carrillo Fuentese, Arturo Beltrán Leyva ning Colombia vendade Víctor ja Miguel Mejía Múneraga.

Teadetekohaselt on Martínez Sánchez tagaotsitav ka Colombias väidetavate sidemete eest Juan Carlos Ramírez Abadía ja Diego León Montoya Sáncheziga, kes arreteeriti 2007. aastal süüdistatuna enam kui kümne miljoni dollari pesus.