El Chapo, kes pani aastakümneid mõrvarlikku Sinaloa kartelli juhtides taskusse ligi 14 miljardit dollarit, ei reageerinud New Yorgis Brooklynis kohtuotsust kuulates nähtavalt kuidagi. Karistus määratakse talle 25. juunil, vahendab CNN.

El Chapo ühe advokaadi Michael Lamberti sõnul oli ta pärast otsuste teatavaks tegemist äärmiselt heas meeleolus. „Ta on võitleja,” ütles Lambert. „Ta ei ole kaugeltki lõpetanud.”

Kui kohtunikud olid ruumist lahkunud, lehvitas ja naeratas El Chapo oma naisele Emma Coronelile, kes naeratas vastu ja pani käe südamele.

„Hästi, aitäh,” vastas Coronel, kui temalt küsiti, kuidas ta end tunneb.

Osaliselt eraldatud ja anonüümne vandekohus kaalus otsust kuue päeva jooksul umbes 34 tundi.

Kahe ja poole kuu jooksul kuulas vandekohus tunnistusi sõnulseletamatute piinamiste ja võigaste mõrvade, Mehhiko valitsuse kõiki tasemeid hõlmanud eepilise korruptsiooni, armukeste ja alasti maa-aluste põgenemiste, ülekullatud Kalašnikovi automaatide ning monogrammidega, teemantidega kaunistatud püstolite kohta.

„Me oleme loomulikult pettunud vandekohtu otsuses Joaquín Guzmán Loera kohtuprotsessil, aga austame protsessi ja vandekohtu otsust,” ütles kaitseadvokaat Eduardo Balarezo. „Me oleme Joaquíni kaitstes silmitsi erakordsete ja pretsedenditute takistustega...”

Veel üks kaitsemeeskonna liige Jeffrey Lichtman ütles, et plaan on mitmetes asjades apellatsioon esitada.

„Ta tõstis meie meeleolu, mis oli üllatav. Tavaliselt on vastupidi,” ütles Lichtman. „Ta on alati olnud džentelmen, alati toetav, alati rahul ja heakskiitev kõigi meie jõupingutuste suhtes.”

Kohtunik Richard Donoghue ütles, et otsus tähendab võitu Ameerika rahvale, narkosõdades oma lähedased kaotanud mehhiklastele ja kõigile perekondadele, kes on kaotanud kellegi narkosõltuvuse tõttu.

Donoghue sõnul tõmbas kohtuprotsess kõrvale kardina rahvusvahelise narkokaubanduse eest nii, nagu ükski kohtuprotsess pole varem teinud, paljastades sügavale juurdunud korruptsiooni, mis võimaldas Sinaloa kartellil tegutseda.

61-aastane El Chapo mõisteti süüdi kümnes kuriteos, sealhulgas kuritegelikus ettevõttes tegutsemises, narkotulude pesus, kokaiini, heroiini, marihuaana ja teiste narkootikumide rahvusvahelises levitamises ning tulirelvade kasutamises.

El Chapot ootab eluaegne vanglakaristus ilma tingimisi vabanemise võimaluseta kuritegeliku ettevõtte juhtimise eest ning kuni eluaegne vanglakaristus ülejäänud narkokuritegude eest.

Föderaalprokuratuur teatas, et taotleb kartelli miljardite dollarite suuruse narkotulu konfiskeerimist.

Protsessil osales 56 tunnistajat, kes andsid ütlusi 200 tundi. 14 tunnistajat tegid prokuratuuriga koostööd lootuses oma vanglakaristusi lühendada.

Kasutati ka jälgimisel tehtud fotosid ning vahelt võetud telefonikõnesid ja tekstisõnumeid.

Kaitse poolt esines vaid üks tunnistaja ja keskenduti süüdistusega koostööd teinud tunnistajate ütluste õõnestamisele. Advokaat Lichtmani sõnul on need tunnistajad valetanud igal päeval oma elust.

Kunagi Forbesi miljardäride nimekirja kantud El Chapo on olnud poolmüütiline kuju. Ta põgenes 2001. aastal Mehhiko vanglast pesukärus ja uuesti 2015. aastal tunneli kaudu. Pärast uuesti tabamist 2016. aastal anti ta välja USA-le.

12-nädalane kohtuprotsess toimus osaliselt USA valitsuse ajutise tööseisaku ajal piirimüüri ehitamise vaidluse tõttu. Protsess näitas, et piirimüür ei oleks takistanud tonnide narkootikumide toimetamist Mehhikost USA-sse kalapaatide, rongide, veokite, radaritele nähtamatute lennukite, sõiduautode, allveelaevade, naftatankerite, kokaiini täis jalapeñokonservide ja piirialuste tunnelite abil.

Tunnistajad rääkisid korruptsioonist Mehhiko valitsuse kõigil tasemetel alates politseist ja sõjaväeohvitseridest kuni kohalike ja osariikide ametnike ning presidentideni välja.

Kohtusaalis toimunud draama tõmbas ligi kuulsusi ja niinimetatud narkoturiste, keda võlus Ladina-Ameerika seebiooperi õhkkond protsessil. El Chapo saabus igal hommikul ülikonnas ja lipsustatult ning lehvitas ja naeratas teises reas istunud Coronelile.

Eksperdid usuvad aga, et El Chapo vahistamine 2016. aastal, väljaandmine aasta hiljem ja süüdimõistmine eile ei ole vähendanud ega vähenda Sinaloa kartelli jõudu ega tegevusulatust.