Alates eelmisest aastast on Michoacáni omakaitselased liikunud sügavamale Templirüütlite narkokartelli kontrollitud territooriumile ning koondavad nüüd oma jõude Apatzingáni juurde, mida peetakse kartelli üheks peamiseks kantsiks, vahendab Reuters.

Omakaitselaste edasiliikumine on tekitanud verise linnalahingu ohu Apatzingánis. Mehhiko siseminister Miguel Ángel Osorio Chong kutsus esmaspäeval omakaitselasi üles lahinguväljalt taanduma, et kontrolli võiksid üle võtta föderaalväed.

Mehhiko president Enrique Peña Nieto, kes lõpetas äsja oma esimese aasta ametis, on püüdnud suunata avalikkuse tähelepanu vägivallast eemale mitmetele majandusreformidele, mida ta püüab lõhenenud kongressist läbi suruda.

Pidev tapmiste laine, mis iseloomustas tema eelkäija ametiaega, on aga jätkunud ning süvenev kriis Michoacánis hakkab tekitama kahtlusi Peña Nieto võimes riigis korda säilitada.

Analüütikud hoiatasid, et Apatzingáni piiramine omakaitselaste poolt võib tekitada palju suurema ja ettearvamatuma vastasseisu linnas. Samuti ütlesid nad, et valitsus on tõenäoliselt liiga kaua oodanud kasvava omakaitseliikumise ohjeldamisega.

„See on sõda. See ei ole enam avaliku ohutuse küsimus või tavaline korrakaitse. See on poliitilis-sõjaline konflikt mitmete relvastatud rühmituste vahel,“ ütles julgeolekuanalüütik Alejandro Hope Mehhiko konkurentsivõime instituudist. „See võib nüüd iga hetk kontrolli alt väljuda.“

Maskides omakaitselased võtsid 2013. aastal Michoacánis oma kontrolli alla üle tosina maapiirkondade kogukonna, väites, et võimud ei suuda üha hullemaks muutuvat väljapressimist, inimrööve ja vägivalda takistada.

Valitsus paistis omakaitselasi tolereerivat, lootes ilmselt, et nad suudavad Templirüütlid välja tõrjuda ja korra taastada.

Omakaitselaste viimase edasitungi käigus kogunesid sajad mehed, kellest paljud on relvastatud võimsate automaatrelvadega mujal riigis selliste rühmituste liikmete hulgas levinud roostes jahipüsside asemel, pühapäeval Nueva Italia linna ning teatasid, et tahavad selle Templirüütlitest vabastada.

35 kilomeetri kaugusel Apatzingánist asuvasse Nuevo Italiasse sisenenud omakaitselasi võeti vastu sporaadilise tulega. Vähemalt üks omakaitselane sai haavata.

Enamasti noortest kaetud nägudega meestest koosnev omakaitse liikus kiiresti linna keskusesse ja vahistas kohalikud politseinikud, kes omakaitselaste väitel teevad koostööd narkokartelliga.

Nii osariigi valitsus kui ka föderaalväed on jäänud kõrvalseisjaks, kui omakaitselased on oma kontrolli alla võtnud üha rohkem kogukondi.

Omakaitselaste kõige tuntum juht, arst nimega José Mireles, sai veidi üle nädala tagasi lennuõnnetuses vigastada. Ta viidi Méxicosse erahaiglasse, kus ta paraneb föderaalvägede hoolika kaitse all.

Mõned väidavad, et omakaitselasi toetab teine narkokartell naaberosariigist Jaliscost, mis on seotud võimsa Sinaloa kartelliga, mida juhib Mehhiko tagaotsituim mees Joaquín „El Chapo“ („Jupats“) Guzmán.

Narkokartellide varasemad tungimised rivaalide territooriumile on andnud tulemuseks vaatepilte nagu pärast väikesi sõdu sellistes kohtades nagu USA piiril asuvad Ciudad Juárez ja Tijuana ning ärikeskus Monterrey.