200 sõjaväelasest ja föderaalpolitseinikust koosnenud konvoi sisenes Apatzingáni ja desarmeeris linna munitsipaalpolitseinikud. Linn on tuntud kui Templirüütlite narkokartelli tugipunkt, vahendab AFP.

Vägivallakeerisest Michoacánis on saanud Mehhiko presidendi Enrique Peña Nieto 13-kuud vana administratsiooni kõige suurem julgeolekualane väljakutse, mis seab kahtluse alla presidendi lubaduse narkovägivalda vähendada.

Enne Apatzingáni sisenemist saabusid sõdurid omakaitselaste käes olnud linnadesse, mis viis vastasseisuni, milles omakaitselaste sõnul hukkus neli inimest, sealhulgas laps.

Föderaalvägede jõudemonstratsioon Michoacáni Tierra Calienteks ehk Kuumaks Maaks nimetatavates maapiirkondades toimus päev pärast valitsuse üleskutset omakaitselastele relvade mahapanemiseks. Valitsus lubas julgeoleku tagamise ise üle võtta.

Pärast valitsuse jõudemonstratsiooni teatas omakaitselaste esindaja Hipólito Mora, et tema inimesed rohkem linnu ei hõiva.

Mora ütles pärast kohtumist Mehhiko föderaalvõimudega, et tema võitlejad tunnevad end pärast valitsuse aktsiooni turvalisemalt. Relvade mahapanemisest ei rääkinud ta aga midagi.

Seni on omakaitselased öelnud, et ei loobu relvadest enne, kui narkokartellide juhid on tabatud.

Teine omakaitselaste esindaja Estanislao Beltrán ütles, et ei kommenteeri võimudega kohtumise tulemusi, kuni pole neid kolleegidega arutanud.

Sõjavägi saadeti kohale esmaspäeval pärast seda, kui omakaitselased olid hõivanud uusi linnu ning ümber piiranud 123 000 elanikuga Apatzingáni, kus kardeti linnalahingute puhkemist.

Teisipäeva hommikul saabus sõjaväekonvoi Cuatro Caminosesse piirkonna gangsteritest puhastanud omakaitselastelt relvi ära võtma, teatas Beltrán, kes lubas, et relvi ei loovutata kunagi. Elanikud blokeerisid tee ja nõudsid, et sõdurid annaksid relvad tagasi, kuid üks sõdur tulistas rahvahulka.

Beltráni sõnul olid nelja hukkunu hulgas üks omakaitselane ja üks 11-aastane tüdruk.

Buenavista linnas piiras umbes sada omakaitselast 50 sõdurit umbes neljaks tunniks ümber ja lubas neil lahkuda tingimusel, et nad ei naase vähemalt kolm päeva.

Tsiviilisikud haarasid esimest korda relvad 2013. aasta veebruaris, et lüüa Templirüütlid piirkonnast välja, väites, et kohalik politsei teeb kas kartelliga koostööd või ei suuda nende vastu midagi ette võtta.

Võimud on väitnud, et vähemalt mõnesid omakaitseüksusi toetab kartell. Viidatakse sellele, et nad kasutavad ebaseaduslikke automaatrelvi nagu kartelli liikmedki.

Analüütikud leiavad aga, et valitsus lasi seni hea meelega omakaitselastel osariigis korda pidada. See on aga ohtlik taktika, mis meenutab Colombia kogemusi ülivägivaldsetest paramilitaarsetest rühmitustest.

„Me ei saa võidelda ebaseaduslikkuse vastu ebaseaduslikkusega,“ ütles peaprokurör Jesús Murillo Karam.