Orkaani silm peaks maabuma kohaliku aja järgi öösel New Jersey osariigis Atlantic Citys. Tuul tugevnes aga juba pühapäeva õhtul, teatab ABC News.

Tormi suurusel ja jõul pole peaaegu võrdset, sest mitu süsteemi ühinevad, põhjustades paanikat Põhja-Carolinast kuni Uus-Inglismaani ja läänes Suure Järvistuni.

Marutuuli oodatakse USA idaranniku ligi tuhande kilomeetri pikkusele alale. Vihma on oodata 15 kuni 25 sentimeetrit või isegi rohkem ja laine kõrgus Michigani järvel võib ulatuda 6-7 meetrini.

Erakorraline olukord kuulutati välja Põhja-Carolinast kuni Connecticutini.

USA idaranniku aja järgi kella 11-se seisuga liikus Sandy kiirusega 23 kilomeetrit tunnis kirdesse ja hakkas pöörduma põhja suunas. Oodatakse, et torm pöördub lõpuks loodesse.

Rannikul võivad lained ulatuda kolme meetrini.

Sandy kohtub kirdest tuleva külma frondiga ja kõrgrõhkkonnaga Gröönimaalt, mis annavad talle energiat juurde ja muudavad tugevamaks kui 1991. aasta niinimetatud ideaalne torm.

Vihma hakkas Virginias, Delaware'is ja New Jerseys sadama juba pühapäeva õhtul ning Marylandis ja Pennsylvanias võib see kaasa tuua üleujutusi. Lääne-Virginiale anti lumetormihoiatus. Maha võib sadada kuni 60 sentimeetrit lund.

Võttes arvesse Sandy ulatust ja seda, et torm peaks möllama kolm päeva, võib orkaan olla võrreldav 1991. aastal USA idarannikut räsinud Grace'iga ja 1950. aasta novembris Apalatši mäestikku tabanud tsükloniga. Ametnikud ei taha aga enneaegu ajaloolisi võrdlusi tegema hakata.

Energiafirmad valmistusid juba pühapäeval tormi tagajärgedeks, saagides maha puid ja valmistades ette varustust, et muuta vooluta jäävate inimeste arv minimaalseks.