Vene kodanikust naise palkas USA Salateenistus ja teda hakati kahtlustama pärast rutiinset turvakontrolli, mille viis läbi USA välisministeerium, teatasid allikad Guardianile ja CNN-ile, vahendab AFP.

Kontrolli käigus leiti, et naine on regulaarselt kohtunud Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) esindajatega.

„Me arvame, et nad kõik räägivad FSB-ga, aga tema andis neile kaugelt rohkem informatsiooni, kui oleks pidanud,” ütles üks ametnik CNN-ile.

Naisel oli teadete kohaselt ligipääs Salateenistuse intranetile ja e-postisüsteemidele, mis tegi talle kättesaadavaks potentsiaalselt tundlikud andmed, sealhulgas USA presidendi ja asepresidendi päevakavad.

CNN-i allika sõnul ei olnud naisel siiski ligipääsu ülisalajasele informatsioonile.

Guardian teatas, et Salateenistus püüdis häbi varjata, lastes naisel minna, kui Venemaa andis käsu USA saatkonna töötajate arvu vähendamiseks 750 inimese võrra seoses diplomaatilise tüliga, mis järgnes süüdistustele Moskva sekkumise kohta USA 2016. aasta presidendivalimistesse.

„Kahju oli juba tehtud, aga Salateenistuse kõrgem juhtkond ei viinud läbi mingit sisejuurdlust kahjude hindamiseks ega uurimiseks, kas ta värbas mõne teise töötaja, et anda talle rohkem informatsiooni,” ütles allikas Guardianile.