Kahe ameerika professori paarisaja ajakirjanike seas läbi viidud anonüümsest internetiküsitlusest selgub, et meedia ei julge oma tarbijale pakkuda šokeerivaid pilte ja detailseid sõjakirjeldusi, teatab uudisteagentuur UPI.

Kolmandik reportereid avaldavad oma fotosid ja pikemaid lugusid internetis, sest nende väljaanded keelduvad neid kasutamast.

Ühtlasi selgub, et USA ajakirjanikud hoiduvad häirivate fotode avaldamisest tunduvalt sagedamini kui nende Euroopa või Lähis-Ida kolleegid.

Ligi kuuendik küsitletutest kinnitavad, et enne trükkiminekut muudavad toimetajad nende lugusid, et need oleksid rohkem kooskõlas ametliku Iraagi-poliitikaga ja näitaksid oma riigi sõjajõude paremas valguses.

Maineka meediakriitika ajakirja Columbia Journalism Review tegevdirektor Michael Hoyt ütleb, et ajakirjandus peab küll arvestama oma lugejaskonna tundlikkusega, kuid märgib samas, et enesetsensuur ei tohi takistada ajakirjanduse võimet sündmusi võimalikult täpselt edastada.

„Sõda tuleb kajastada nii, nagu see on,” ütleb ta. „Selleks, et demokraatlikult otsuseid langetada, tuleb teada, mis toimub — seda, kuidas kasutatakse püssikuule ja mida sõdurid seal [Iraagis] täpselt teevad.”