NBC News viis reedel seni veel ametlikult kinnitamata andmetel läbi teleusutluse Obama ja mitme kõrge ametnikuga, vahendab BNS poliitikaveebi politico.com.

Kavakohaselt 2. mail eetrisse minev usutlus märgib aastatagust suursündmust USA välispoliitikas, kui eriüksuslased korraldasid Pakistanis operatsiooni, mille käigus tapeti maailma esiterrorist Osama bin Laden. Saates “Rock Center with Brian Williams” peaks Obama koos oma julgeoleku- ja sõjaväenõunikega taaselama läbi pöördelisi sündmusi seoses bin Ladeni operatsiooniga.

Üle maailma levis operatsiooni toimumise ajal tehtud foto, millel olevaid hetki asjaosalised nüüd üksikasjalikult meenutavad, märkis telekanal.

Williams intervjueerib lisaks Obamale asepresident Joe Bidenit, välisminister Hillary Clintonit, admiral Mike Mullenit ja teisi kõrgeid julgeolekuametnikke.

Samas on presidendi tagasivalimismeeskond tõstnud bin Ladeni tapmise oma meediakampaanias olulisele kohale. Nii näiteks küsib ekspresident Bill Clinton valimisreklaamis, kas vabariiklaste tõenäoliseks presidendikandidaadiks valitav Mitt Romney oleks riigipea rollis suutnud vastu võtta sedavõrd tähtsa poliitilise otsuse, millega eksimise korral oleks Obama kaotanud väga palju poliitilist kapitali.

Valge Maja asepressiesindaja Josh Earnest keeldus laupäeva hommikul Politicole kinnitamast usutluse toimumist ega soovinud ka kommenteerida viiteid, nagu politiseeriks Obama bin Ladenit.

Valge Maja ametnikud ei ole samuti vastanud palvele kommenteerida meediateateid, märkis Politico.

Riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja Tommy Vietor selgitas reedel Valge Maja otsust kutsuda telekanal "sõjatuppa".

"Lugu on suures osas tõukunud sellest ikoonilisest sõjatoa fotost," ütles ta Politicole saadetud elektronkirjas. "Aasta hiljem on endiselt tohutu huvi tolle päeva sündmuste ja operatsiooni kohta tappa UBL (bin Laden)."

Samas lisas Vietor, et NBC filmitud konverentstoad on lihtsalt koosolekutoad.

"Tuba ise on salajane vaid siis, kui arutusel olev teema on salastatud," sõnas ta ja lisas, et samas ruumis peetakse igapäevaselt koosolekuid, mille sisu ei ole seotud rahvusliku julgeolekuga.

Vietor märkis, et samas ruumis on varemgi telekanalid filminud ning seal kehtivad tavapärased reeglid - mobiil- ja nutitelefonid jäetakse ukse taha. "Antud juhul saatsid ajakirjanikke kogu aeg Situation Roomi ja NSS-i personal," ütles ta viitega julgeolekuametnikele.

Samas kritiseeris ABC News Obamat silmakirjalikkuse eest. Nii märgib kanal, et 2008. aasta presidendivalimiste ajal süüdistas Obama valimismeeskond vastaskandidaati Hillary Clintonit demokraatide presidendikandidaadi valimiste kampaanias bin Ladeni politiseerimises. Toona tsiteeris Clintoni kampaania endist presidenti Harry S. Trumanit, "kui kuumust ei talu, kao köögist minema".

Ehkki Clintoni kampaania ei nimetanud tulevast presidenti kordagi nimepidi, oli tegemist ilmse katsega näidata Illinois' osariigi senaatorit Obamat kogenematuna, seda eriti välispoliitilises plaanis.

USA ajaloo 57. presidendivalimised peetakse teisipäeval, 6. novembril.