Neli päeva pärast piiri ületamist oma soomusrongil, istus Kim koos Medvedeviga läbirääkimistelaua taha Baikali järve lähistel dessantväe Sosnovõi Bori garnisonis, umbes 4420 km kaugusel Moskvast idas, vahendab BNS.

Kohtumise päeva ja aega pidasid Kreml ja teisipäeval Burjaatia Vabariigi pealinna Ulan-Udesse saabunud salatsev Korea Rahvademokraatliku Vabariigi esimene mees Kim enda teada kuni viimase minutini.

„Tänan eritähelepanu ja hoolitsuse eest härra president, meil on olnud õnnelik reis,“ ütles 69-aastane Kim, kes sõitis baasi mustal Mercedesel. Teisipäeva veetis Kim paadiretkel Baikali järvel, teatas Korea RDV riiklik uudiseagentuur.

Autokraatlik liider on viimastel kuudel otsinud regiooni suurriikidelt abi oma vaesunud rahvale, mis pistab rinda tulvade ja majandussanktsioonidega ning väisanud kolmel korral vähem kui kahe aasta jooksul Hiina Rahvavabariiki.

Kim võib soovida Venemaalt Lõuna-Korea, USA ja Jaapani survestamist kuue riigi kõneluste kiireks taaskäivitamiseks, mille eesmärgiks on anda Põhja-Koreale majandusabi vastutasuks maailmale muret tegevast tuumaprogrammist loobumise eest.

Kõnelused Lõuna-Korea, Venemaa, Hiina RV, Jaapani ja USA osalusel kukkusid läbi 2008. aastal, pärast seda, kui Phjongjang läbirääkimistelt lahkus.

„Palju tähelepanu pööratakse kuuepoolsete kõneluste kiirele taastamisele, et lahendada Korea poolsaare tuumaprobleem,“ teatas Kreml.

„Venemaa on järjekindlalt toetanud rahumeelse, poliitilise ja diplomaatilise lahenduse leidmist probleemile, dialoogi ja koostöö taastamist Põhja- ja Lõuna-Korea vahel.“

Kreml osutas, et Phjongjang on teatanud valmisolekust naasta kõnelustelaua taha ning tervitas hiljutist dialoogi selles küsimuses.

Soul, Washington and Tokyo on öelnud, et nad on valmis kõnelusi taastama kohast, kus need katkesid, ent nõuavad, et Phjongjang demonstreeriks oma tuumadesarmeerimise kavatsuse tõsidust.

Venemaa ütles reedel „toiduainete tõsisele nappusele“ viidates, et saadab Põhja-Koreale septembri lõpuks 50 000 tonni teravilja. Põhja-Korea on samuti otsinud välisinvesteeringuid, et parandada taristut.

Kim võib samuti huvi tunda energeetilise abi järele, et ehkki pikalt arutatud maagaasijuhtme projekti, mis ühendaks Venemaa Põhja- ja Lõuna-Koreaga, ei viida tõenäoliselt ellu enne märkimisväärset sula kahe Korea vahelistes suhetes, kes on tehniliselt siiani sõjaseisukorras.

Meedia teadetel tühistas lendamishirmu tõttu rongiga reisiv Kim juunis julgeolekukaalutlustel oma visiidi Venemaale, kuna selle detailid ajakirjandusse lekkisid.