Medvedev rõhutas, et siiani on Venemaa prestiiži määratud Nõukogude ajast pärit saavutustega, mis „sihikindalt vananevad nii moraalselt kui füüsiliselt“. Neid saavutusi kiitnud president teatas, et sisuliselt Nõukogude Liit „jäi tööstuslik-tooraineliseks hiiglaseks“ ja ei pidanud konkurentsile postindustriaalse ühiskonnaga vastu.

Presidendi sõnul peab Venemaa 21. sajandil saavutama maailmajõu staatuse uuel, demokraatlikul alusel. „Primitiivse toorainemajanduse asemele loome targa majanduse, mis toodab inimestele kasulikke unikaalseid teadmisi, uusi asju ja tehnoloogiaid,“ ütles Medvedev, kes kordas, et praegune majandus teeb jätkuvalt Venemaale häbi.

Mis puudutab kodanikke, siis Medvedev teatas, et moderniseerimise käigus peavad venemaalased muutuma „tarkade, vabade ja vastutustundlike ühiskonnaks“. Minevikus oli Venemaa tema sõnul „arhailine ühiskond, kus juhid mõtlevad ja otsustavad kõigi eest“.

Tegu on Medvedevi teise föderaalkogule suunatud aastakõnega. Selles edastab president oma nägemuse olukorrast riigis.

Eelmises, 5. novembril 2008 peetud kõnes lõi Medvedev laineid ähvardusega paigutada USA raketikilbiplaanile vastukaaluks Kaliningradi enklaavi mobiilsed taktikaliste rakettide Iskander kompleksid.

Medvedev rääkis aastakõnes kuidas eluga edasi minna