Väljendades harvanähtavat kriitikat peaminister Vladimir Putini poliitilise ja majandussüsteemi aadressil, süüdistas Jurgens Putinit 2000. aastal alustatud reformidest taganemises, vahendab Daily Telegraph.

Intervjuus Daily Telegraphile ütles Jurgens, et Putin on andnud võimu väikese valitseva eliidi kätte, luues energiast sõltuva mudeli, mis hakkab majanduskriisi tingimustes murenema.

„Praegune süsteem näitab liigse tsentraliseerituse ja hapruse märke, sest ei põhine mitte institutsioonidel, vaid mütoloogilisel võimuvertikaalil,” ütles Jurgens. „Reformiprotsess jäi poolele teele. Me peame tegema tohutuid pingutusi, et need reformid taaskäivitada või muidu ei suuda me rikaste tööstusriikide G8 kinni püüda. Me jääme juhtivate arengumaade tasemele.”

Venemaal üha mõjukama Jurgensi kommentaare võib võtta veel ühe tõendina erimeelsustest Medvedevi ja Putini vahel.

Jurgens juhib Medvedevi mõttekoda ning on üks väheseid võimule lähedal olevaid majanduslikke ja poliitilisi liberaale.

Veebruaris kutsus Jurgens üles sotsiaalsete vabaduste taastamisele, väites, et vaikiv kokkulepe, millega vene rahvas on vahetanud poliitilised vabadused suurema isikliku rikkuse vastu, on majanduskriisi tõttu kehtetuks muutunud.

Oligarh Mihhail Hodorkovski kohtuprotsessi kohta ütles Jurgens, et see on näide valikulisest jurisprudentsist ja ebaproportsionaalsest brutaalsusest, mis on kahjulik riigile enesele.

Jurgens usub, et viimase aja kohtumised Medvedevi ja Kremli kriitikute vahel annavad märku sellest, et president vähemalt flirdib mõttega liberaalsemast Venemaast.

Paljud Vene liberaalid jäävad seisukoha juurde, et presidendi mõõdukad žestid on Lääne segadusse ajamiseks mõeldud teesklus.

„Praegu toimub võitlus, kuigi ei ole väga selge, mis täpselt juhtub,” ütles Jurgens. „Ühiskonnas, mis oleks läbipaistvam, kus oleks rohkem demokraatlikke mehhanisme ja elujõuline opositsioon, oleks meil parem arusaam, mis parajasti toimub.”