Venemaa telekanalile NTV antud intervjuus Medvedev rõhutas, et ei pidanud enne sõjaväe Gruusiasse saatmist mitte kellegagi nõu.

Intervjuus ütles Vene riigipea veel, et sai küll teavet puhkenud sõjalisest konfliktist kaitseminister Anatoli Serdjukovilt, kuid võttis olukorda puudutavad otsused vastu üksi.

Pikale veninud tulevahetused eelmisel suvel Lõuna-Osseetia ja Gruusia piiril kasvasid 8. augusti öösel üles täiemõõtmeliseks relvakonfliktiks. Gruusia suurtüki- ja maavägi ründas Tshinvalit. Järgmisel päeval sekkus konflikti Venemaa, kes lõi grusiinid tagasi ja tungis Gorisse ning mujale Gruusia territooriumile. Avati ka nn teine rinne kui konflikti sekkus Moskva mahitusel ka Abhaasia.

Sõja tulemusena tunnustas Moskva Lõuna-Osseetia ning Abhaasia sõltumatust ning Tbilisi kaotas sellega arvatavasti lõplikult võimaluse need mässulised provintsid endaga taasliita. Vastuseks Kremli sammudele katkestas Tbilisi Moskvaga diplomaatilised suhted ja kuulutas need kaks vabariiki okupeeritud territooriumiteks.

Lõuna-Osseetias mälestatakse sõja algust