Eelmisel kuul ametisse vannutatud Medvedev ütles, et läbi kolmandate riikide kulgevaid torujuhtmeid võiksid hallata rahvusvahelised konsortsiumid Euroopa riikide osavõtul, teatab Reuters.

Uutes konsortsiumides võiksid osaleda Venemaa, Euroopa Liidu ja transiidiriikide firmad.

Medevedevi sõnul esindaks see vastastikust sõltuvust, millest Euroopas jutt käib.

Nii Medvedev kui Saksamaa liidukantsler Angela Merkel kaitsesid oma riikide plaani rajada torujuhe Läänemere põhja Siberi gaasi Euroopasse transportimiseks. Projekt on pannud Skandinaavia riike ja mõningaid Ida-Euroopa maid muretsema keskkonna- ja energiajulgeoleku alaste küsimuste üle.

Medvedevi sõnul vajab Euroopa uut kõikehõlmavat julgeolekupakti, mis lahendaks kontinenti jagavad probleemid.

„See oleks ÜRO hartal põhinev regionaalne pakt, mis teeks lõpuks selgeks jõufaktori tähenduse Euro-Atlantilises kogukonnas,” ütles Medvedev kõnes poliitikutele ja äritegelastele.

Merkel, kes on kritiseerinud Venemaa demokraatia olukorda, ütles, et juttu oli ka Mihhail Hodorkovski saatusest, kes istub oma 8-aastast vanglakaristust Siberi vanglas. Lääs usub, et Kreml karistas teda tema poliitiliste ambitsioonide pärast.

Medvedevi sõnul ei saa kriminaalsete protseduuride üle otsustada riikidevaheliste või poliitiliste läbirääkimiste käigus.

Ühe Saksa allika järgi kohtus Saksamaa välisminister eelmisel kuul Venemaal Hodorkovski advokaadiga ning nädalakirja Der Spiegel andmetel arutati Hodorkovski humanitaaralustel Moskvasse ületoomise võimalusi.