Medvedev esitas nõude suurele osale Arktikast, öeldes Vene Föderatsiooni julgeolekunõukogule, et sellel on Venemaa jaoks strateegiline tähtsus. Hinnangute järgi on polaaraladel miljardite tonnide suurused nafta- ja gaasivarud, millele on üha kergem ligi pääseda, kui globaalne soojenemine sulatab jääkatte, vahendab FOX News.

„Me peame lõpule viima kõik formaalsused mandrilava piiri kindlaksmääramisel. See on meie otsene vastutus tulevaste põlvkondade ees,” ütles Medvedev Kremlis.

Julgeolekunõukogu sekretär Nikolai Patrušev ütles, et Venemaa kavatseb kaitsta oma huve Arktikas USA, Kanada, Norra ja Taani vastu.

Endine Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) juht Patrušev hindas Arktika osaks kogu Venemaa territooriumist 18 protsenti ning selles regioonis jookseb 20 000 kilomeetrit Venemaa piirist.

Venemaa esitas 2001. aastal ÜRO mereõiguse konventsiooni kohaselt nõude 1 931 212 ruutkilomeetri suurusele osale Põhja-Jäämerest. ÜRO nõudis täpsemaid andmeid ja Venemaa kavatseb järgmisel aastal sisse anda uue nõude.