Miller, kes on mitmeid aastaid juhtinud gaasihiiu Gazpromi direktorite nõukogu, rääkis omakorda Medvedevile, et Ukraina võlgnevus gaasi eest on juba kasvanud 2,4 miljardile dollarile (30 miljardit krooni), vahendab infoagentuur RIA Novosti.

Samas on Naftogaz Ukrainõ on täna väitnud läbi Ukraina meedia, et ta ei võlgne Gazpromile midagi. Kiievi teatel on neil võlg vaid vahendajafirma RosUkrEnergo ees, mis on ligi 1,27 miljardit dollarit (15,8 miljardit krooni), vahendab väljaanne Korrespondent.net.

Oktoobri algul kooskõlastasid peaministrid Vladimir Putin ja Julia Tõmošenko gaasimemorandumi, mis peab saama Gazpromi ja Naftogazi vahelise kokkuleppe aluseks. Milleri arvutuste järgi aga on Tõmošenko Moskva visiidi ajast Ukraina võlgnevus mitte kahanenud vaid hoopis kasvanud.

Gazprom allkirjastab traditsiooniliselt Naftogaziga gaasitarne lepingud vaid üheks aastaks, kuid paljude Lääne-Euroopa partneritega teeb ta seda mitmeteks aastateks.

2008. aastal leppisid Moskva ja Kiiev kokku hinnas 179,5 dollarit (ligi 2244 krooni) tuhande kuupmeetri gaasi eest. 2009. aastaks pole hinda veel kokku lepitud.

Paljuski hakkab see sõltuma sellest, mis hinnaga õnnestub Gazpromil Kesk-Aasiast gaasi osta. Kevadel teatasid Kasahstani, Usbekistani ja Türkmenistani võimud gaasimonopolile, et tahavad üle minna turuhindadele.