"Täna on allkirjastatud presidendi määrus uute sõduriau linnade kohta võidupüha 65. aastapäeva eel," teatas Medvedev neljapäeval Volgogradis, mida sõja ajal kutsuti Stalingradiks, kirjutab Helsingin Sanomat.

Venemaal tähistatakse võidupüha 9. mail natsi-Saksamaa üle Teises maailmas saavutatud võidu auks. Saksamaa alistus 8. mail 1945, kuid Nõukogude Liidus oli kell liikunud juba järgmisesse päeva.

Aunimetusi on linnadele jagatud alates 2006. aastast ja enne Viiburit on see antud 22-le linnale. Aunimetuse võivad saada linnad, "kus või mille lähistel olid ägedad lahingud ja kus isamaa kaitsjad näitasid julgust, vastupidavust ja üldist kangelaslikkust."

Sõduriau linna tiitel on võrreldes kangelaslinna tiitliga madalam. Nõukogude Liidu ajal anti kangelaslinna tiitel 12-le linnale.

Viiburi oli enne Teist maailmasõda Soome üks suurimaid linnu. Soome kaotas selle Talvesõjas, kuid vallutas Jätkusõjas tagasi. Juunis 1944 kaotati linn uuesti ja tõenäoliselt sai Viiburi aunimetuse just selle võitluse pärast. Pärast Jätkusõda loovutas Soome Venemaale 12 protsenti oma pinnast.