"Me kohtame üha rohkem seda, mida võib kutsuda ajaloo võltsimiseks. Samuti on sellised katsed läinud jõhkramaks, pahatahtlikumaks ja agressiivsemaks," vahendab AFP Medvedevi sõnu.

"Me ei tohi sulgeda oma silmi sõja hirmsa tõe ees. Ja teisalt ei saa me lubada kellelgi seada kahtluse alla meie rahva kangelaslikku tegu," jätkas Vene president.

Stalini sõjaaegseid samme kritiseerivad Lääne ajaloolased on juba pikka aega ärritanud Venemaad. Samuti ajab Moskvat vihale Nõukogude Liidu vastu võidelnute mälestamine Poolas, Ukrainas ja Balti riikides.

Medvedevi sõnul on loomulik, et erinevad tõlgendused sõja kohta aja jooksul esile kerkivad, kuid Venemaa kohustuseks on praegu tõestada "ajaloolist tõde". Tundmatu sõduri hauale pärga asetades lisas ta, et tuleb tagada, et Venemaa rolli Teises maailmasõjas mäletataks põlvest põlve.

Medvedevi sõnavõtt tuleb ajal, mil Kremlis arutatakse seaduseelnõud, mis muudaks Nõukogude Liidu sõjaaegse käitumise vale tõlgendamise kuriteoks.

Samas on ka Venemaal kuulda hääli, mis võimude ajalookäsitlust küsimärgi alla seavad ning leitakse, et uut seaduseelnõud hakatakse kasutama sõnavabaduse vastu.

Näiteks avaldas ajaleht Novaja Gazeta sel nädalal esimest korda tuntud kirjaniku ja sõjaveterani Viktor Astafjevi kirjad, mis Nõukogude võimu teravalt kritiseerisid.

"Ainult kurjategijad suudaksid enda rahvaga niimoodi käituda. Ainult vaenlased oleksid sõjas võinud sellist armeed juhtida. Ainult idioodid suudavad hoida sõjaväge koos hirmu ja kahtluste abil," kirjutas veteran 1990. aastal.