Medvedevi lubas Riigiduuma ja Föderatsiooninõukogule peetud kõnes, et Moskva paigutab Kaliningradi oblastisse taktikaliste lühimaarakettide kompleksid Iskander ning hakkab vajadusel Poolas ja Tšehhis asuvaid ameeriklaste raketitõrjekilbi elemente häirima.

„Venemaa hakkab Kaliningradi oblasti territooriumilt suruma Ameerika Ühendriikide poolt Euroopasse paigutatavat raketitõrjekilpi maha,“ ütles Medvedev oma kõnes.

Medvedev nimetas vastasseisu USA raketitõrjesüsteemiga "pealesunnituks", lisades, et Venemaa ei soovi mingit võidurelvastumist arendada.

Vene riigipea avaldas lootust, et Ameerika Ühendriikide uus, Barack Obamaga eesotsas jaanuaris Valgesse majja asuv administratsioon langetab otsuse Venemaaga täisväärtuslike suhete pidamise kasuks.

Taktikaliste rakettide Iskander (NATO klassifikatsioon SS-26 Stone) lennukauguseks on 50-400 kilomeetrit (Iskander-E kuni 280 ja Iskander-M kuni 400 km).

Rakettidel on mitmeosaline, eralduv lõhkepea ning nad on mõeldud vaenulike raketisüsteemide, suurtükipatareide, õhutõrjekomplekside, komandopunktide, tsiviilinfrastruktuuride ja muude väikeste maapealsete sihtmärkide hävitamiseks.

Ameerika Ühendriigid kavatsevad paigutada oma raketitõrjesüsteemi raames Poolasse kümme püüdurraketti ja Tšehhi raketitõrjeradari. Washingtoni väitel on need suunatud paariariikide, mitte Moskva vastu.