„Venemaa jaoks on 8. august 2008 peaaegu sama, mis 11. september Ameerika Ühendriikide jaoks,“ vahendab infoagentuur RIA Novosti Medvedevi avaldust.

Vene riigipea tegi oma avalduse Moskva vanima kaubanduskeskuse GUMi näitustekeskuses paljude riikide eksperte, politolooge ja ajakirjanikke ühendava rahvusvahelise väitlusklubi Valdai liikmetele esinedes.

„See on absoluutselt täpne võrdlus, mida saab tuua Vene reaalsusesse,“ rõhutas Medvedev, lisades, et selle võrdluse tegi esimesena üks klubi liikmetest.

Vene riigipea märkis, et terve inimkond sai 9/11 sündmustest palju õppetunde ning et tema sooviks on, et maailm saaks ka 8. augustist omad õppetunnid.

Medvedevi sõnul nõuab olemasoleva maailma julgeolek „kõikide konstruktiivsete jõudude“ tõsist sekkumist, muidu pole keegi kindlustatud selle eest, et Gruusia presidendil Mihheil Saakašvilil „ei sõida uuesti katus pealt ära ning ta ei korda seda, mis juhtus“.

Moskva sekkumine Gruusia-Osseetia konflikti (8.-12. augustil) lõppes Lõuna-Osseetia ja Abhaasia tunnustamisega Venemaa poolt 26. augustil. Ametlikel andmetel kaotas Vene pool 64 ja Gruusia oma 215 inimest. Konflikti ajal väitis Tshinvali, et neil on hukkunud üle 1400 tsiviilelaniku.

USA vastased terrorirünnakud toimusid 11. septembril 2001, kui al-Qaidaga seotud inimesed kaaperdasid neli reisilennukit, millest kaks rammisid Manhattani lõunatipus olevaid Maailma kaubanduskeskuse kaksiktorne ja üks Pentagoni, neljas lennuk kukkus Pennsylvanias alla. Kokku hukkus ligi 3000 inimest.