Tippkohtumisel lepiti vaid kokku, et viisavabale reisimisele minnakse üle "pikemas perspektiivis" ja kavas on kirja panna selleks vajalike üldiste sammude nimekiri.

Täna ja eile toimus Doni-äärses Rostovis Euroopa Liidu ja Venemaa 25. tippkohtumine, kus Venemaad esindasid president Dmitri Medvedev ja välisminister Sergei Lavrov ning Euroopa Liidu nimel kõnelesid ülemkogu eesistuja Herman van Rompuy ja komisjoni president José Manuel Barroso.

Tippkohtumise arutelude käigus keskenduti mõlema piirkonna ühistele probleemidele: ülemaailmsele majanduskriisile, kliimamuutusele, energeetikale ning rahvusvahelistele ja piirkondlikele küsimustele, teatas Euroopa Komisjon.

Venemaa ja ELi juhid toetasid moderniseerimisele suunatud vastastikuse partnerluse ideed ning leppisid kokku ühisavalduses, mis paneb paika edasise töö olulisimad valdkonnad. Algatuse mõte sündis Stockholmi tippkohtumisel, nüüd aga pandi paika konkreetsed eesmärgid.

"Partnerluse näol on tegemist ühise moderniseerimiskavaga, mille eesmärk on edendada majandust ja ühendada meie kodanikke. Lisaks aitab see ettevõtmine kaasa ka majanduse üldisele taastumisele ja tõhustab rahvusvahelist majanduse juhtimist," märkis komisjoni president José Manuel Barroso.

Üldisemate küsimuste kõrval käsitleti tippkohtumisel ka ELi ja Venemaa viisavabadust ning EL tunnustas Venemaa samme inimõiguste valdkonnas, näiteks Euroopa inimõiguste konventsiooni 14. protokolli allkirjastamist ja surmanuhtluse jätkuvat keelustamist. Samas juhtisid EL-i esindajad tähelepanu ka sellistele mureküsimustele nagu olukord Põhja-Kaukaasias, inimõiguslaste kaitse Venemaal ning karistussüsteemi reform.

Rahvusvahelistest teemadest olid jutuks Iraani tuumaküsimused, Lähis-Ida rahuprotsess, Afganistani ja Pakistani olukord ning pikaleveninud konfliktid Gruusias ja Moldovas. EL rõhutas dialoogi ja koostöö vajadust ning tõi eraldi välja, et Venemaa peab täies ulatuses täitma oma kohutusi, mis on seotud Gruusia sõja järgse olukorraga, ning pidama kinni 2008. aasta 12. augusti ja 8. septembri kokkulepetest.