Esimeste torujuppide sümboolset paigaldamist jälgib lisaks Medvedevile Euroopa Komisjoni uus energiavolinik Günther Oettinger. Videosõnumiga Berliinist pöördub kokkutulnute poole Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, teatab Moscow Times.

Nord Streami Prantsusmaa osanikku GDF Suez’d, mille enamusosanik on omakorda Prantsuse riik, esindab kohapeal väliskaubanduse riigisekretär Anne-Marie Idrac. Kohal viibib ka endine Saksamaa liidukantsler Gerhard Schröder, kes on Nord Streami aktsionäride komitee esimees.

„See on ühenduslüli maailma suurimate gaasivarude ning tohutu Euroopa turu ja energiavõrgustiku vahel,” ütles Nord Streami finantsdirektor Paul Corcoran neljapäevasel pressikonverentsil.

Corcoran oli kidakeelne, kui talt küsiti, kui palju hakkab Venemaa gaasifirma Gazprom Nord Streamile transiiditasu maksma. Ta keeldus tasusid võrdlemast ka praegu Ukrainale ja Valgevenele makstavatega.

Gazprom teatas teisipäeval, et on gaasitoru esimesed jupid Rootsi vetes merepõhja asetanud. Gazpromi juht Aleksei Miller helistas president Medvedevile, et talle isiklikult uudist teatada.