McCain ütles, et kuigi ta kiitis heaks president Barack Obama hiljutise otsuse saata Afganistani 17 000 lisasõdurit, leiab ta, et on vaja veelgi suuremat tsiviil- ja sõjalist jõupingutust, et takistada Afganistani taasmuutumist al-Qaida turvapaigaks, vahendab CNN.

„Kui sa ei võida sellist tüüpi sõda, siis sa kaotad selle ja praegu Afganistanis ei ole me võitmas,” ütles McCain kolmapäeval.

McCain väitis, et kuigi olukord Afganistanis ei ole nii raske kui oli Iraagis, on mässuliste rünnakute arv 2008. aastal järsult tõusnud ja vägivald viimase nelja aasta jooksul lisandunud enam kui 500 protsenti.

Üha suurem osa Afganistanist kannatab McCaini sõnul Talibani mõju all.

McCaini sõnul oli USA võitmas sõda Afganistanis 2005. aasta alguses, kui osa vägesid välja tõmmati ning lõhuti tsiviil-sõjaline juhtimisstruktuur ja asendati ebafunktsionaalse korraldusega.

McCain leidis, et Afganistani armee suurendamine 68 000-lt 134 000 meheni on ebapiisav. Ta soovitas armeed suurendada 160 000-200 000 meheni.

Samal ajal peab USA McCaini sõnul suurendama mittesõjalist abi Afganistanile, et tugevdada sealseid tsiviilinstitutsioone, seaduslikkust ja majandust narkoärile alternatiivi pakkumiseks.

McCain hoiatas, et isegi siis, kui tema soovitusi arvesse võetakse, muutub Afganistani olukord tõenäoliselt hullemaks, enne kui paraneb. Sõja võitmiseks vaja minevad ressursid on McCaini sõnul tohutud ning selleks kuluvat aega tuleb mõõta aastates, mitte kuudes.