Pärast läinudreedest maavärinat Lõuna-Iraanis Bami linnas, kus võis hukkuda kuni 50 000 inimest, ruttasid kohalikud vabatahtlikud ühishaudu kaevama, kartes, et vedelemajäänud laibad võivad levitada düsenteeria-, difteeria- ja teetanusenakkust.

Kuid tervishoiutöötajate väitel on see põhjendamatu hirm. Teaduslikud andmed ei tõenda seda mingil moel, pigem levitavad nakkust just ellujäänud inimesed, kinnitavad eksperdid.

Teisipäevaks oli Bamis maetud juba ligikaudu 30 000 maavärinaohvrit. Kaitsesüstitud ja maske kandvad vabatahtlikud kaevasid palavikuliselt uusi massihaudu, kuhu laotavad täies rõivas surnukehad pritsiti desinfektsioonivahenditega üle.

Massimatuste peale raisatakse ressursse, mida tuleks kasutada elavatele peavarju leidmiseks, puhaste joogivee- ja toiduvarude tagamiseks ning ravimite muretsemiseks. Pealegi võetakse niiviisi ellujäänutelt võimalus oma lähedasi korralikult manalateele saata, suurendades niiviisi nende traumat, seletavad spetsialistid.

Peale selle on ellujäänutel, eriti naistel, korralike surmatõendite puudumisel raske tõestada oma õigust pärandile või toetusele.