"Praeguse sõja esimese kaheksa kuuga on tsiviilohvreid üle 40.000. Armee ridades on hukkunuid üle 1500," sõnas Mashadov. Ta lisas, et 1994-96 aastate esimeses sõjas tapeti umbes 120.000 tsiviilelanikku ning 2870 tšetšeeni võitlejat.

Konflikt lõppes Venemaa alandava taandumisega ning jättis vabariigi rusudesse ja de facto iseseisvaks.

Uus sõda algas mullu 1. oktoobril, mil Venemaa asus purustama Tšetšeenia "bandiite" ja "islamiäärmuslasi", süüdistades neid 292 ohvriga elumajaplahvatuste korraldamises Venemaa linnades.

Tšetšeenia idaosast salajasest baasist intervjuu andnud Mashadov märkis ka, et Venemaa presidendil Vladimir Putinil võib kuluda üle kahe aasta, enne kui ta saab aru Tšetšeenia sõja võitmise võimatusest ning adub rahukõneluste vajalikkust.

"Me mäletame väga hästi, et esimeses sõjas kulus Boriss Jeltsinil kaks aastat mõistmaks, et sõjalist võitu on võimatu saada ning väed tuleb välja viia," sõnas Mashadov.

"Uue mehena poliitilisel areenil võib tal (Putinil) minu arvates kuluda rohkemgi aega, kuna nagu alati, räägivad ... kindralid talle, et sõda võidetakse," lisas Mashadov täpselt nädala eest Venemaa presidendiks pühitsetud Putinist kõneldes.