Maoistide liider Pushpa Kamal Dahal teatas mitmele Katmandu ajalehele saadetud avalduses, et mässajad on valmis kuulutama välja uue vaherahu, kui valitsus on valmis otsima kuus ja pool aastat kestnud ülestõusule “positiivset ja rahumeelset” lahendust.

“Me soovime tõepoolest lõpetada selle segaduse positiivsel poliitilisel viisil, aga kui valitsus sunnib meid võitlema, võitleme lõpuni,” kuulutab Dahal, keda tuntakse varjunime Prachanda ehk Raevukas järgi.

Oleme valmis kuulutama välja vaherahu ja osalema dialoogis, kui valitsus asub otsima olukorrale positiivset lahendust, kinnitatakse kolmapäeval ingliskeelsele Kathmandu Postile faksitud avalduses.

Vaherahuettepanek saabus mõni päev pärast tuhandete sisside rünnakuid kuningriigi kõrvalisematele julgeolekupostidele, mille käigus sai kaitseministeeriumi teisipäeval avaldatud andmetel surma 115 politseinikku ja sõdurit ning üle 250 maoisti.

Ühes rünnakus rivistasid maoistid üles 49 sõdurit ja lasid nad maha.

Valitsus ei ole maoistide dialoogikutsele veel ametlikku vastust andnud, kuid valitsusametnike sõnul ei usalda peaministri kohusetäitja Sher Bahadur Deuba mässajaid.

“Valitsus ei võta seda avaldust tõsiselt. Ta lükkab dialoogikutse tagasi, kui maoistid ei loobu põhiseadusassamblee nõudmisest,” ütles ametnik.

Maoistid nõuavad assamblee kokkukutsumist ning loodavad, et too kaotab põhiseadusesse mudatusi tehes monarhia.