Koidikul toimunud plahvatused, mis tekitasid purustusi, kuid inimohvreid kaasa ei toonud, olid konstitutsioonilist monarhiat kukutada üritavate maoistlike sisside järjekordseks vägivallaaktiks rünnakuteseerias, mis möödunud nädalal katkestas neli kuud kestnud vaherahu.

Nepali valitsusväed ründavad sisse neljandat päeva.

Tunnistajate sõnul koputas neljapäeval varavalges Katmandu tööstuspiirkonnas asuva tehase värvale kuus maskides ja relvastatud meest. Kui valvurid isikutunnistust küsisid, hüppasid mehed üle värava.

“Kui nad olid sisse jõudnud, ütlesid nad, et on maoistid ja meil pole midagi karta,” rääkis valvur N.B. Shreshta.

Sissid käskisid valvuritel lahkuda ja seadsid valmis kaks pommi. Esimene plahvatas kell 5.10 ja teine neli minutit hiljem, ütles Shreshta.

Hoone katus ja aknad lendasid õhku ja sein sai kõvasti kannatada. Politsei vahistas ülekuulamiseks kuus inimest.

Kompanii ametnike sõnul on tehas mitmeks kuuks rivist välja löödud.

Nepali Kommunistliku (Maoistliku) Partei sisside on ennegi eraettevõtteid sihikule võtnud. Kahe kuu eest rünnati alkoholitehast Lääne-Nepalis. Coca-Cola tehase ründamist peetakse pigem propagandaks.

Nepali kaitseministeerium teatas, et pealetung sissidele jätkub. “Ühtki suuremat vahejuhtumit ei ole olnud,” lisas ministeeriumi pressiesindaja.

Armee alustas operatsioone esmaspäeva õhtul ja on selle ajaga tapnud 66 maoisti. Kolmapäeval paluti naaberriigilt Indialt armeevarustust sisside vastu võitlemiseks.

Eelmisel nädalavahetusel hukkus maoistide rünnakutes vähemalt 100 inimest, mispeale kuningas Gyanendra kuulutas välja eriolukorra ja saatis esmakordselt armee sisside vastu.