Nelja lapse isa lasti maha teisipäeva õhtul Malmö kesklinna parklas oma autos. Mõni tund hiljem ja kilomeetri kaugusel mõrvapaigast plahvatas aga pomm. Rünnak toimus politseijaoskonna vastu, mis oli küll sel hetkel tühi. Politsei teatel oli plahvatus kättemaks neile, vahendab Iltalehti.

„Me ei anna alla. Võitleme edaspidi veel endisest tugevamalt kuritegevuse vastu,“ kinnitas Malmö politseimeister Ulf Sempert ajalehele Aftonbladet.

Võimud oskasid kättemaksurünnakut oodata, sest politseil on õnnestunud summutada linna kuritegelike rühmituste tegevust ja läbi lõigata nende rahastamiskanaleid.

Malmö tänavatele oli juba enne teisipäevast rünnakut saadetud täiendavalt 200 politseinikku, kellest osa on lähetatud appi mujalt Rootsist.

Pikka aega vägivaldse mainega olnud Malmös on ainuüksi kahe viimase kuu jooksul maha lastud kokku kuus inimest. Lisaks sellele pussitati eelmise aasta juulis ööklubi ees surnuks 35-aastane uksehoidja. Mõni hetk varem oli tal tekkinud sõnelus kuritegeliku rühmituse liikmetega. Augustis lasid kolm maskides meest kebabiputka juures maha 19-aastase nooruki. Politsei teatel oli see mõrv seotud rivaalitsevate jõukude omavahelise arveteõiendamisega.

Pommiplahvatuse ja tulistamiste tõttu korraldatud pressikonverentsil kinnitas Malmö politsei, et suudab linna tänavad turvalistena hoida. Kõik sellesse aga ei usu.

„Malmös ei ole enam turvaline olla. Inimesi mõrvatakse ja politsei ei võta süüdlasi kinni,“ kurtis üks linnaelanik Aftonbladetile.

48-aastase mehe mõrvapaigal käinud Malmö eesti päritolu linnapea Ilmar Reepalu peab olukorda väljakannatamatuks.

„See on põrgulik. Meil on Malmö tänavatel massiliselt politseinikke, aga vägivald ainult jätkub,“ ütles Reepalu.

Rootsi justiitsminister lubas kolmapäeval hoolitseda selle eest, et Malmö politseil oleks jätkuvalt piisavalt ressursse linna rahustamiseks ja süüdlaste väljaselgitamiseks.