„Ähvardused juutide aadressil on viimastel aastatel Malmös pidevalt sagenenud ja paljud noored juudi perekonnad on otsustanud linnast lahkuda,” ütles Malmö juudikogukonna esindaja Fredrik Sieradzki The Localile.

Eelmisel aastal teatati Malmö politseile 79 juutidevastasest kuriteost, mis on võrreldes 2008. aastaga kahekordne arv.

Lisaks sellele on juudi surnuaedu ja sünagooge korduvalt soditud antisemiitliku grafitiga. Ühe juudi surnuaia kabeli pihta visati eelmise aasta jaanuaris süütepomm.

Lõuna-Rootsis elab praegu hinnanguliselt 3000 juuti, kellest enamik paikneb Malmös, Helsingborgis ja Lundis. Malmö juudikogukonda kuulub 700 inimest.

32-aastane kahe lapse isa Marcus Eilenberg on otsustanud kolida Iisraeli. „Minu lastel ei ole siin turvaline. Asi läheb hullemaks,” ütles Eilenberg ajalehele Skånska Dagbladet.

Eilenbergi emapoolne perekond on elanud Malmös alates 19. sajandist, tema isa vanemad tulid aga Rootsi 1945. aastal, olles Auschwitzi koonduslaagris ellu jäänud.

Eilenbergi sõnul kutsutakse teda neetud juudiks („jävla jude”), kui ta sünagoogi läheb, ning tema sõpru kiusatakse tihti taga ja ähvardatakse.

Sieradzki väitel on antisemitismil vohada lasknud Malmö poliitikud, eriti sotsiaaldemokraadist linnapea Ilmar Reepalu. „Ta on üles näidanud äärmist ükskõiksust meie probleemide suhtes,” ütles Sieradzki.

Reepalu vastas Sieradzki süüdistustele, et igasugused ähvardused ja tagakiusamine, mis on suunatud mõne etnilise grupi vastu, on täiesti vastuvõetamatud.

Kui Reepalult küsiti, miks juutide religioossetel üritustel peavad viibima turvamehed või tuleb neid isegi kaitsta politsei abil, vastas linnapea, et Malmö juutide vastases vägivallas on süüdi paremäärmuslased.

Sieradzki väidab, aga, et juute kiusavad sagedamini taga hoopis vasakäärmuslased, kes valavad juutide peal välja oma viha Iisraeli poliitika vastu. Samuti on antisemiitlikult meelestatud Malmö Araabia ja Lähis-Ida päritolu elanikkond.

Sieradzkit häirivad kõige rohkem Reepalu avaldused juudikogukonna organiseeritud rahumeeleavalduse kohta Iisraeli tegevuse vastu 2008. aasta detsembris, mida rünnati vägivaldselt.

Reepalu sõnul saatis organisatsioon välja valesid signaale, korraldades meeleavalduse, mitte distantseerides end Iisraeli tegevusest.

„Kui lugeda ridade vahelt, tundub Reepalu väitvat, et meievastane vägivald on meie oma süü, sest me ei protesteerinud Iisraeli vastu,” ütles Sieradzki.