Lisaks rootslasele rööviti ka Hollandi kodanik ning Suurbritannia ja Lõuna-Aafrika Vabariigi topeltkodakondsusega isik, vahendab BNS AFP uudist.

Röövlijõuk valgus Timbuktu keskväljaku restorani, kus nelik lõunatas, ütlesid julgeolekuallikad.

Mali valitsus nimetas hiljutisi välismaalaste röövimisi "rünnakuks riigi julgeolekule ja stabiilsusele".

Lääne-Aafrika merepiirita kõrberiigis on arvatavalt alqaidalased röövinud sel nädalal nüüdseks kokku viis ja tapnud ühe inimese.

Neljapäeva hommikul röövis jõuk relvastatud mehi Mali põhjaosa hotellist kaks Prantsuse kodanikku. Nigeri piiriala läheduses Hombori külas kaasa viidud prantslased on ametilt geoloogid.

AFP nähtud dokumentidest selgus, et röövitud on Philippe Verdon ja Serge Lazarevic, kes saabusid Malisse teisipäeva õhtul. Geoloogid saatis piirkonda pinnaseproove võtma ehitusfirma Mande Construction Immobiliere, mis plaanib Hombori piirkonda rajada tsemenditehase.

Tunnistaja sõnul on Lazarevic suur mees, samas Verdon on "vähe õblukesem". Meestel oli selja taga esimene tööpäev, kui neid rööviti. Hotellitöötaja sõnul olid röövijad "hambuni relvastatud".

"Mind seoti kinni ja kästi näidata kätte prantslaste toad," ütles töötaja ja lisas, et prantslased viidi jõhkral kombel minema.

Homboris paikneva julgeolekuametniku sõnul oli rööv "põhjalikult organiseeritud". Ta pidas tõenäoliseks, et röövlid saabusid Malisse mõnest naaberriigist.

Politsei sõnul on rööviga seoses vahistatud viis inimest, teiste seas prantslaste giid Ibrahim Ould Bah.

Hombori piirkonnas viibiva AFP ajakirjaniku sõnul on prantslaste röövijate jälgi ajamas koos Mali armeega ka läheduses treeningmissioonil viibinud kümmekond prantsuse sõdurit.

Prantsuse võimud klassifitseerivad Põhja-Malit "punase tsoonina", mis tähendab, et sinna reisimist on soovitatav vältida. Hombori paikneb Pariisi hinnangul niinimetatud "oranžis tsoonis".

Ehkki hetkel ei ole keegi kumbagi röövi eest vastutust võtnud, on suure tõenäosusega tegemist terrorirühmitusega Al-Qaida Islami Maghreb (AQIM).

Nigeris, Mauritaanias ja Alžeerias tegutseval AQIM-il on baasid ka Põhja-Mali kõrbes, kust korraldatakse rünnakuid ja inimrööve ning mille kaudu veetakse relvi ja uimasteid.

Eilne vahejuhtum tõstis Saheli piirkonnas pantvangis viibivate välismaalaste teadaoleva arvu üheksale. Sahel on paiguti tuhande kilomeetri laiune ja 5400 kilomeetri pikkune vöö, mis ulatub Atlandi ookeanist Punase mereni ning mis eraldab Sahara kõrbe lõunapoolsetest rohealadest. Saheli vöö läbib Senegali, Mauritaania lõunaosa, Malit, Burkina Fasot, Alžeeria lõunaosa, Nigerit, Põhja-Nigeeriat, Tšaadi, Sudaani, Põhja-Etioopiat ja Eritread.

AQIM hoiab endiselt pantvangis nelja prantslast, kes rööviti 2010. aasta septembris Nigeris.