Endine peaminister Mahathir naasis pensionipõlvest ja läks üle opositsiooni poolele, et astuda vastu oma kunagisele protežeele Najib Razakile, kes on silmitsi korruptsioonisüüdistustega, vahendab BBC News.

Mahathiri ajalooline võit tõukab võimult koalitsiooni Barisan Nasional, mis on olnud võimul alates Malaisia iseseisvumisest 1957. aastal.

Ükski erakond enamust ei saanud, mistõttu on Malaisia kuninga otsustada, kes moodustab valitsuse.

„Jah, jah, ma olen ikka elus,” ütles Mahathir täna varastel tundidel toimunud pressikonverentsil, kui tema võit selgeks sai. Mahathir ütles, et tema koalitsioon ei otsi kättemaksu, vaid tahab taastada õigusriigi.

Opositsiooniline Pakatan Harapan ehk Lootuse Liit sai 222 mängus olnud parlamendikohast 113. Barisan Nasional võttis 79 kohta.

Mahathir oli Barisan Nasionali eesotsas ja Malaisia peaministri ametis 22 aastat, 1981-2003. Tema valitsemisajal sai Malaisiast üks Aasia tiigreist. 1990. aastatel kasvas majandus hüppeliselt. Ta oli aga autoritaarne figuur, kes kasutas vastuolulisi julgeolekuseadusi oma poliitiliste vastaste vangistamiseks.

Mahathir oli 2008. aastal peaministriks saanud Najibi mentor.

Najibi on aga viimasel ajal süüdistatud 700 miljoni dollari oma tasku panemises riiklikust investeerimisfondist, mille ta ise asutas.

Nende süüdistuste tõttu lahkus Mahathir 2016. aastal Barisan Nasionalist ja ühines Pakatan Harapaniga, öeldes, et tal on piinlik olla seotud erakonnaga, mida peetakse korruptsiooni toetavaks.