Abdullah sõnul arvavad Läänes paljud, et islami usk on „sünnipäraselt terroristlik“, teatab CNN.

Peaminister kutsus moslemeid üles olema vastu kristlaste, juutide ja Lääne üleüldisele hukka mõistmisele ning vastustama ka vägivalda ja terrorit. Samas ütles ta, et moslemid tunnevad frustratsiooni Lääne poliitikate pärast Iraagis, Afganistanis ja Palestiinas.

Malaisia siseministeerium andis neljapäeval välja dekreedi, teatades, et igaüks, kes avaldab, toodab, impordib, levitab või omab prohvet Muhamedist tehtud karikatuure, saab karistada.

Ministeerium, mida juhib peaminister Abdullah, teatas, et keeld anti välja piiramaks materjali levikut, mis võiks põhjustada avaliku korra rikkumist riigis. Ministeerium sulges ka väikese ajalehe nimega Sarawak Tribune, kes avaldas eelmisel nädalal 12 Muhamedi pilti, mis moslemti raevu esile kutsu.

Samal ajal jätkusid reedel üle terve islamimaailma rahvarohked meeleavaldused, suurimad toimusid Indias, Pakistanis, Malaisias ja Bangladeshis, väiksemad Filipiinidel ja Indoneesias. Malaisias toimunud meeleavaldusel nõuti Taani, Iisraeli ja USA hävitamist.

Meeleavaldajad kandsid Ameerika- ja Euroopa-vastaseid plakateid, hüüdsid läänevastaseid hüüdlauseid ning põletasid Taani ja teiste Lääneriikide lippe.

Paljudes kohtades läksid reedesed palvused sujuvalt üle meeleavaldusteks.