Kalašnikovi automaatidega relvastatud politseireservistid tungisid esmaspäeva õhtul parlamendihoonesse ja tulistasid valanguid õhku, samal ajal kui tuhanded Makedoonia slaavlased, kelle seas oli ka relvastamata sõdureid, seda juubeldades pealt vaatasid.

“Albaanlased gaasikambritesse! Andke meile relvi!” karjusid meeleavaldajad parlamendihoone esisel väljakul. Mõned tulistasid õhku. Protestijate hulk kasvas, kui levis kuuldus, et üks politseinik on tapetud.

Makedoonia siseminister Ljube Boskovski kritiseeris NATO-t, kes vaherahu ajal “terroriste” Aracinovo külast välja eskortis, ning tõotas mässulised hävitada, väites, et mõned minutid pärast külast lahkumist ründasid nad juba politseinikke.

“Rahu taastub alles siis, kui me oleme riigi terroristidest puhastanud. Kuidas me saame vaherahu pidada, kui nad tapsid kohe Tetovo lähedal ühe politseiniku ja haavasid veel kolme?” ütles Boskovski reporteritele parlamendihoone ees, enne kui rahvahulk ta majja tagasi ajas.

Lääne-Makedoonias Tetovo linna ümbruses puhkesid ägedad tulevahetused esmaspäeval varsti pärast seda, kui sissid NATO eskordi ning rahvusvaheliste vaatlejate saatel Aracinovost lahkusid.

Evakuatsioon möödus vahejuhtumiteta, kuid ühe Skopjesse suunduva konvoi peatasid Makedoonia slaavlased, kes loopisid kive ja blokeerisid tee. USA sõdurite juhitud konvoi ootas mitu tundi ja pöördus siis tagasi. Rühma juures viibiv diplomaat teatas telefoni teel, et konvoi naasis Aracinovosse ja valmistus seal ööd veetma.

Pealinnas hakkas rahvahulk pärast keskööd tänavatelt hajuma. “Albaanlased on paanikas ja valmistuvad lahkuma. Praegu jääme veel koju ja ootame, mis edasi toimub,” ütles üks noor albaanlasest pealinlane.

Vägivald tegi Lääne diplomaadid nõutuks. Aracinovo kokkuleppest oli loodetud esimest sammu pingete leevenemise ja poliitilise lahenduse poole, mille juurde pidi kuuluma mässuliste relvitustamine vastutasuks albaania vähemuse õiguste suurendamise eest.

Päevasündmustest sai aga vaid järeldada, et kumbki konfliktipool pole rahuks valmis.

Üks Lääne esindaja leidis, et Aracinovo kokkulepe oli algusest peale kahtlane ja selle järel oligi vägivalda oodata.

“Minu meelest on siin hulgaliselt mõistetavat pahameelt ja väga raske on ennustada, mis järgmiseks juhtub,” ütles ta.

Kardeti, et rahvahulgad võivad öösel albaanlaste omandit rünnata, nagu juhtus juunis Bitola linnas, kui mässulised olid sealseid politseinikke tapnud.

Aracinovo sissiliider teatas esmaspäeval, et albaania mässulistel on pealinnas kaks brigaadi, mis vajaduse korral “aktiveeritakse”

Seni on Makedoonia albaanlaste neli kuud kestnud mäss põhjustanud peamiselt vaid kokkupõrkeid julgeolekujõududega, kuid diplomaadid kardavad, et üksainuski tõsine intsident võib nüüd viia täiemõõdulise kodusõjani.