Obama ülevõtmismeeskond on järgmisteks kuudeks välja töötanud ambitsioonika kava reageerimaks suurimale majanduskriisile pärast Suurt Depressiooni, vahendab Reuters.

Ülevõtmismeeskonna kaaseesistuja John Podesta sõnul tahetakse tervishoiuteenused teha kättesaadavaks riigi 47 miljonile mittekindlustatule, vähendada USA sõltuvust importnaftast ja parandada riiklikku haridussüsteemi.

USA senati demokraatide juht Harry Reid hoiatas aga, et tal on raske enne jaanuari, kui koguneb kongressi uus koosseis, läbi suruda majandust elavdavaid seadusi.

Obama tulevane personaliülem Rahm Emanuel ütles, et Obama püüab jaanuaris läbi suruda veel üht majandusstiimulite paketti, mis sisaldaks maksukärpeid keskklassile ja uusi töökohti loovaid ehitusprojekte. Emanuel ei öelnud, kas Obama püüab endiselt saavutada kõige rikkamate ameeriklaste maksude tõstmist.

Obama ettepanekud läheksid hinnanguliselt maksma umbes 190 miljardit dollarit (2,2 triljonit krooni).

Obama kavatseb kiiresti ära muuta ka mõningad president George Bushi täidesaatvad korraldused, mis puudutavad tüvirakkude uurimist ning nafta ja gaasi puuraukude rajamist mõnedes piirkondades.