Sõdurid kaevavad kaitsekraave, paigaldavad oma laagripaikade ümbrusse miine ja maskeerivad masinaid. Samal ajal jätkuvad õhu- ja suurtükirünnakud Iraagi positsioonidele Bagdadis ja selle ümbruses.

Ühele Iraagi keskossa jõudnud Ühendriikide väeüksusele öeldi, et oodata tuleb vähemalt kaks nädalat. Mitme rindeüksuse toiduportse on kõvasti kärbitud ja kütuse kasutamist piiratud.

“Paistab, et nad jäävad sellele positsioonile vähemalt kaheks nädalaks, ütleb seersant,” andis edasi USA vägedega Iraagi keskossa jõudnud Reutersi korrespondent. “Nad saadavad lennukid enne jalaväelaste sisenemist tööd tegema. Tõenäoliselt tuleb vähemalt paar nädalat veel õhurünnakuid.”

Teise Reutersi korrespondendi sõnul olevat ühele rindeüksuse sõduritele öeldud, et paus võib kesta 35-40 päeva, seega hoopis kauem, kui laupäeval hoiatatud kuni kuus päeva. Pentagon on seni eitanud teateid vaheajast sõjategevuses.

Teade seisakust, mis on vajalik lisavägede päralejõudmiseks, mõjus sõduritele masendavalt. Paljud olid lootnud juba aprilli lõpuks koju saada. “On aru saadud, et me sisenesime (Iraaki) pisut liiga kergelt,” rääkis üks ohvitser oma meestele. Mõned üksused on läbinud 11 päeva jooksul 500 km ja on Bagdadist 80 km kaugusel.

Esimesed teated maismaapealetungi ajutisest peatamisest tulid laupäeval, et anda väliohvitseridele aega Kuveidini ulatuvate pikkade varustusliinide tõttu tekkinud logistikaporbleeme lahendada.

USA keskväejuhatuse Katari peakorter aga rõhutas, et üldist sõjategevuse seiskamist ei toimu. Õhurünnakud Bagdadile ongi viimasel kahel päeval tugevnenud.

Rindeohvitseride sõnul takistavad linnades paiknevad Iraagi sõjaväestatud üksused elanikke president Saddam Husseini vastu ülestõsu alustamast. “Rahvaülestõus ei ole toimunud, nagu me ennustasime,” nentis üks ohvitser.

Ohvitseride ja sõdurite seast on kosta nurinat, et sõjategevus ei ole korralikult ette valmistatud, on öelnud vägede juures viibivad Reutersi ajakirjanikud. Sõjaväelased tunnistavad, et mehi on liiga vähe, et suruda maha vastupanu varustusteedel ning alustada samal ajal suurpealetungi Bagdadile. USA teatas möödunud nädalal, et saadab Iraaki vel 100.000 meest.