Hukkunud kohtunik Jose Francisco Querol Lombardero tegeles ülemkohtus sõjalisi küsimusi puudutavate juhtumitega. Lisaks 69-aastasele kohtunikule said plahvatuses surma tema autojuht Armando Medina Sanchez ja ihukaitsja Jesus Escudero Garcia.

Kohtuniku auto süttis plahvatuses põlema ja kõik kolm autos olnud inimest surid leekides. Üle 30 läheduses viibinud inimese sai vigastada, teatas raadio päästeteenistuse andmeid vahendades.

Plahvatus toimus hommikuse tipptunni ajal Arturo Soria puiestee lähedal, mis on üks Madridi tihedaima liiklusega tänavaid. Kannatada said umbes 30 autot ja üks buss, mitmete hoonete fassaadid said kannatada, teatas raadio.

"See on nagu stseen Dante "Põrgust"," ütles päästeteenistuse pressiesindaja mõni minut pärast plahvatust.

Raadio sõnul viitas plahvatuse korraldamisviis rühmitusele Baski Kodumaa ja Vabadus (ETA), mis on 32 aastat pidanud terrorikampaaniat iseseisva baski riigi nimel. ETA rünnakud on sel suvel sagenenud.

Detsembris lõpetas ETA 14 kuud väldanud vaherahu ja esmaspäevase plahvatuse ohvreid arvestamata sestpeale teise ilma saatnud 16 inimest.

ETA ei ole vastutust enda peale võtnud, aga sellega oodataksegi harilikult mitu nädalat. Politsei ja poliitikud aga ei kahtle nende süüs.

Madridi plahvatuses sai tõsiselt vigastada kuus inimest. Nende seas, teiste seas plahvatuse hetkel sündmuskohal peatunud buss ja mööda jalutanud 11-aastane koolitüdruk. 29 inimesel on kergemad vigastused.

Politsei arvab, et ühte autosse paigutatud lõhkekeha õhiti kaugjuhtimisseadmega hetkel, kui kohtuniku ametiauto sellest mööda sõitis.