Esmaspäeval teatasid sõjaväelased oma toetusest opositsiooniliidrile ja vallutasid pealinna Antananarivo kesklinnas presidendipalee, vahendab Reuters.

Presidendi esindaja Andry Ralijaona sõnul kavatseb Ravalomanana Madagaskarile jääda ja surra, kui see peaks vajalikuks osutuma.

Opositsiooniliider Andry Rajoelina on alates aasta algusest juhtinud meeleavaldusi Ravalomanana võimu vastu ja teatas esmaspäeval, et ootab kannatamatult võimu ülevõtmist.

Rajoelina, 34-aastane endine diskor, kes lasti eelmisel kuul lahti Antananarivo linnapea kohalt, süüdistab presidenti riigi nagu erafirma juhtimises ja on kasu lõiganud vaese ühiskonna laialdasest rahulolematusest.

Alates vägivalla puhkemisest on surnud vähemalt 135 inimest, 390 miljonit dollarit aastas sisse toov turismisektor on kokku kukkumas ning tähtsate kaevandus- ja naftasektori välisinvestorid jälgivad sündmusi närviliselt.

Madagaskari armee on traditsiooniliselt olnud poliitilistes tõmbetuultes neutraalne, kuid eelmisel nädalal korraldasid teisitimõtlevad ohvitserid mässu, kõrvaldasid ametist peastaabi ülema ja teatasid esmaspäeval avalikult, et toetavad Rajoelinat.

Presidendi esindaja sõnul on Ravalomananale mitmeid võimalusi edasiseks tegutsemiseks.

Presidendile endiselt lojaalne osa armeest võib näidata üles oma vastuseisu mässulistele, lojaalsed sõjaväelased võivad ühineda mässulistega presidendi kaardiväe vastu või võivad Ravalomanana toetajad alustada kodusõda.

Neljanda võimalusena võib president otsida sõjalist ja administratiivset abi rahvusvaheliselt üldsuselt.