Päästetööd iidses Siiditee linnas kestavad neljandat päeva ning Iraanile on appi tulnud paljud maailma maad, sealhulgas USA, mille president George W. Bush on tituleerinud Iraani “kurjuse telje” riigiks.

Päästjad teatasid esmaspäeval, et ei leia enam elusaid, vaid toovad viimase 10 aasta ohvriterohkeima maavärina rusudest välja ainult deformeerunud surnukehi.

“(Päästeoperatsioonid) veel vähemalt ühe päeva (esmaspäeva keskpäevani), siis otsustatakse, kas jätkata või mitte,” ütles ÜRO päästekoordinatsiooni rühma esindaja Alain Pasche.

Ööpäevaringselt käivaid päästetöid raskendab tänavatele kuhjunud laipade hulk, surnuaedade ammendumine, külmad ööd, vihm, järeltõuked, segadused ja rüüstamised. Kõigele lisaks kukkus alla üks armeekopter ja kaks pardal olnud inimest jäi kadunuks.

“Ma usun, et ohvrite arv tõuseb 30 000-ni,” ütles valitsusametnik Kermani provintsist, mille Bami piirkonda maa-alused tõuked reede varahommikul raputasid ja vähemalt 70 protsenti linnast maatasa tegid.

Siseminister Abdolvahed Mousavi-Lari ütles, et rusudest on kätte saadud umbes 20 000 laipa, aga tõenäoliselt on tegelik ohvrite arv märksa suurem.

Richteri skaala järgi 6,3 magnituudises maavärinas sai viga umbes 30 000 inimest. Abitöötajate hinnangul on Teheranist 1000 km kagus asuvas maavärinapiirkonnas koduta jäänud üle 100 000 inimese.

Ametnikud hoiatavad võimalike haiguste leviku eest ja on andnud käsu alustada kiiresti koristustöid.