Etna hakkas purskama pühapäeva varahommikul, pärast Sitsiilia idaserva ja mõnd Itaalia piirkonda tabanud nõrkade maavärinate seeriat. Hõõguvast laavast kerkiv kuumus süütas männipuid ja õhku täitis maapinnalõhedest kerkiv väävlilõhn.

Kopteritelt ja lennukitelt heideti vett mäenõlvadel süttinud metsapõlengutele. Tulekustutajate pingutused keskendusid männimetsale Linguaglossa mägiküla lähedal, mis jääb vulkaanist voolava 200 meetri laiuse laavajoa lähedusse. Külaelanikud siiski otseses ohus ei ole, kinnitasid ametiisikud.

Etna jalamil Sitsiilia suuruselt teises linnas Catanias jäi lennujaam ka esmaspäeval suletuks, sest stardiradadele ladestus paks vulkaanilise tuha kiht. Reisijad suunati Palermo ja Reggio di Calabria lennuväljadele. Paljud linlased varjasid end tuhasaju eest vihmavarjude, kübarate ja mantlitega, kui olid sunnitud tänavale minema. Catania linnapea kinnitas 350.000 asukale, et nende elu pole ohus.

Riikliku geofüüsika ja vulkanoloogia instituudi andmeil raputas regiooni üle saja maa-aluse tõuke, mille võimsuseks mõõdeti 1,1-3,5 magnituudi. Tõugete epitsenter oli 3.350 meetri kõrguse vulkaani kraatrist vaid poolteist kilomeetrit kagu pool.

Tulemäest kerkis tuhapilvi ja magmajoad purskasid paarisaja meetri kõrgusele.

Viisteist tundi pärast esimesi purskeid rippus mäe kohal ikka veel hiiglaslik seenekujuline pilv. Laavajõed moodustusid umbes 1.900-2.700 meetri kõrgusel. Lõhesid leiti ka 1.500 meetri kõrgusel, kuid neist laavat ei immitsenud.

Lai laavajõgi suundus Piano Provenzana piirkonda, mis suvel on populaarne matka- ja talvel suusatamispiirkond. Laava lükkas ümber suusaliftiposte, lõhkus elektriliine, neelas suusakoolile kuuluva onni ja piiras ümber tühja hotelli ning mägimaja. Seni pole inimesed viga saanud, ütlesid ametiisikud.

Itaalia riigitelevisiooni uudistesaateis näidati vaatemängulisi kaadreid hõõguvat laavat ja tuhka purskavast tulemäest.

Etna kõmiseb peaaegu pidevalt, kuid tõsisemat vulkaanilist tegevust pole mäel olnud pärast eelmise aasta suve. Viimane suur purse oli 1992. aastal.