Concepcióni linnapea rääkis Reutersile, et sadakond inimest jäi oma korteritesse vangi, kus põrandad muutusid ootamatult maa-aluste tõugete järel vertikaalseteks.

Associated Press teatab, aga, et hiljuti avatud 11-korruselise kortermajja kinnijäänuid on hoopis palju vähem — hinnanguliselt 60.

Linna 7. tuletõrjekomando leitnant Juan Schulmeyer rääkis agentuurile, et ööpäeva jooksul on õnnestunud vaid 16 inimest maja rusude alt päästa. Välja toodud on ka kuus surnukeha.

Tšiilit tabas laupäeva varahommikul kell 03.34 tugev — 8,8-magnituudise tugevusega maavärin, milles hukkus ligi 700 inimest. Kaks miljonit tšiillast on loodusõnnetuse tõttu kahju kannatanud. Värinakese asus Concepciónist 90 kilomeetri kaugusel ja 55 kilomeetri sügavusel.

Michelle Bachelet purustustega tutvumas

Maavärina järeltõuked kestsid kümnest sekundist kuni poole minutini. Ka praegu on 340 kilomeetri kaugusel asuvas pealinn Santiago de Chiles veel kergemaid tõukeid tunda.

Stiihia rebis puruks sildu, hooneid ja maanteid. Kokku hävis 1,5 miljonit maja — kodutuks jäi kaks miljonit tšiillast. Paljud inimesed, kes kartsid uusi võimsaid tõukeid veetsid öö otse tänavatele püstitatud laagrites. Päästeamet otsib ellujäänuid, käib töö veevarustuse ja elektri taastamiseks.

Riigipea Michelle Bachelet on avaldanud tänu maailma liidritele Tšiilile osutatud solidaarsuse eest.

Andides toimunud tragöödia tõukeid oli tunda ka 2900 kilomeetri kaugusel idas asuvas Brasiilia suurimas linnas São Paolos. Maavärin põhjustas tsunami — Jaapanit ja Venemaa Kaug-Ida saari tabasid kuni kahemeetrised hiidlained.