„See on esimene kord pärast 1976. aastat, kui sellise suurusega objekt nii lähedalt Maast möödub. See annab meile suurepärase – ja haruldase – võimaluse uurida sellist Maa-lähedast objekti,“ ütles astronoom Scott Fisher, kes on USA rahvusliku teadusfondi direktor Reutersi vahendusel.

400-meetrise läbimõõduga asteroidi orbiit ja asukoht on hästi teada, lisas NASA teadlane Don Yeomans. „Pole võimalik, et see objekt võiks Maa või Kuuga kokku põrgata,“ kinnitas Yeomans.

Tuhanded amatöör- ja professionaalsed astronoomid jälgivad YU 55 lähenemist. Asteroid on nähtav põhjapoolkeral. Palja silmaga vaatamiseks on see liiga kahvatu ning Hubble'i kosmoseteleskoobi jaoks liigub see liiga kiiresti.

Teadlased kahtlustavad, et YU 55 on Maad külastanud tuhandeid aastaid, kuid teiste planeetide gravitatsioonijõu tõttu orbiit muutub, mistõttu pole teada, kui kaua ta on praegusel orbiidil olnud.

Arvutimodelleeringud asteroidi orbiidi kohta näitavad, et järgmise 100 aasta jooksul ei ole võimalik, et see Maad tabaks.

Asteroid, mis on mustem kui süsi, on C-tüüpi asteroid, mis koosneb süsinikupõhistest materjalidest ja silikaatkivimist.