Kasv ületab globaalset majanduskasvu, mis oli 2005. aastal 2,5 protsenti, teatab Fox News.

Ligi poole maailma militaarkulutustest ehk 48 protsenti teevad Ameerika Ühendriigid. USA militaarkulude kasv jäi siiski keskmisele alla, olles vaid üks protsent võrreldes 2004. aastaga. Suured kulud on eelkõige seotud operatsioonidega Iraagis ja Afganistanis, lisaks kulus ameeriklastel sõjaväelist ressurssi orkaan Katrina tagajärgedega tegeledes.

Rootsi valitsuse poolt rahastatud instituut loodi 40 aasta eest ning seda peetakse üheks usaldusväärsemaks asutuseks sõjaväeliste kulutuste hindamisel.

Instituudi hinnangul oli kulutuste kasv eelmisel aastal osaliselt tingitud kasvavast energiahindade tõusust, mis omakorda andis ootamatult suuri sissetulekuid sellistele riikidele nagu Venemaa, Saudi Araabia või Alžeeria, kes kõik suurendasid järsult oma militaarkulutusi.

Jätkuvalt kasvab trend, kus suurte, riikidevaheliste relvakonfliktide asemel domineerib mitteriiklike organisatsioonide sõjategevus, eelkõige peetakse silmas terrorismi.

Raportis öeldakse ka, et ÜRO rahuvalvemissioonid on kasvanud organisatsioonil rahalises ja organisatoorses mõttes üle pea. Aastatel 1948 kuni 1989 korraldas ÜRO kokku 40 rahuvalveoperatsiooni, ainuüksi 2005. aastal oli missioone aga kokku 58.