Uurijate sõnul on tegemist esialgse numbriga ja erinevate kosmoses asutavate soojussensorite andmete töötlemise käigus on üsna tõenäoline veel umbes kraadi võrra külmema temperatuuri kindlaks tegemine, vahendab BBC News.

Eelmine rekord -89,2 kraadi mõõdeti samuti Antarktikas Nõukogude Liidu Vostoki uurimisjaamas 1983. aasta 21. juulil.

Siinjuures tuleb märkida, et see oli õhutemperatuur paari meetri kõrgusel maapinnast ning satelliidi mõõdetud number on jääpinna temperatuur. Vastav õhutemperatuur lööks peaaegu kindlasti Vostoki rekordi.

„Neid väga madalaid temperatuure on raske ette kujutada, ma tean,“ ütles Colorado osariigis Boulderis asuva USA rahvusliku lume- ja jääandmete keskuse esindaja Ted Scambos. „Mulle meeldib seda seletada nii, et see on sama külm alla külmumispiiri nagu keev vesi on kuum üle külmumispiiri. Uus rekord on tubli 50 kraadi külmem kui temperatuurid Alaskal või Siberis ja umbes 30 kraadi külmem kui Gröönimaa tipp.“

Scambos on koos kolleegidega uurinud üle pooluste tiirlevate satelliitide andmeid, mis ulatuvad umbes 30 aastat tagasi.

Nad on avastanud, et külmimad hetked Antarktikas on pimedate talvekuude ajal kõrgetes kohtades, kus äärmiselt kuiv ja selge õhk võimaldab soojuse väga efektiivset tagasipeegeldumist kosmosesse.

On selge, et paljud superkülmad punktid on mandri siseosas mäeahelikel reas nagu pärlid. Need ei asu päris mäetippudel, vaid veidi allpool nõlvadel.

„Pinna lähedal jahenenud õhk voolab allapoole, sest on tihedam, ja see voolab nendesse topograafilistesse veidi madalamatesse taskutesse,“ rääkis Scambos. „Kui te seisaksite ühes nendest kohtadest, te vaevalt märkaksite, et olete topograafiliselt allpool – see on nii vähe madalamal. Aga see on piisav, et seda õhku kinni hoida. Ja kui õhk on kord juba nendes taskutes, võib ta veelgi jahtuda need kolm või neli kraadi alla eelmise rekordilise õhutemperatuuri Vostokis.“

Külmataskud on reas sadade kilomeetrite ulatuses. Kõigis neis langeb temperatuur 92-94 kraadi alla nulli. 93,2 kraadi on temperatuur, milles uurijad on kõige rohkem kindlad. See mõõdeti punktis 81,8 kraadi lõunalaiust ja 59,3 kraadi idapikkust umbes 3900 meetri kõrgusel merepinnast.

Üks kasutatud instrumentidest oli infrapuna soojussensor hiljuti välja lastud satelliidil Landsat-8.

Võrdluseks, maakera kuumim punkt on satelliidiga mõõdetult Dasht-e Luti soolakõrb Iraani kaguosas, kus 2005. aastal ulatus temperatuur 70,7 kraadini.

Kõige külmem paik päikesesüsteemis on tõenäoliselt mõni pime kraater mõnel ilma märkimisväärse atmosfäärita planetaarselt taevakehal. Meie Kuul on mõõdetud temperatuur -238 kraadi Celsiuse järgi.