Maailm ootab ärevusega kommunistliku riigijuhi Kim Jong-un'i järgmisi samme.

USA võtab Jong-un'i ähvardusi tõsiselt

Ameerika Ühendriigid suhtuvad sõjaseisukorra väljakuulutamisesse äärmiselt tõsiselt, teatas Pentagon varahommikul.

"Kõik põhjakorealaste ähvardused valmistavad meile sügavat muret. Nad peavad lõpetama rahu ähvardamise - see ei tule kellelegi kasuks."

Valge Maja julgeolekunõukogu esindaja Caitlin Hayden sõnul ollakse mis tahes olukorraks valmis. USA kaitseminister Chuck Hagel kinnitas sama.

"Me oleme kursis Põhja-Korea uue vastutustundetu ja ebakonstruktiivse avaldusega. Me võtame neid ähvardusi tõsiselt ja hoiame oma Lõuna-Korea liitlastega pidevat kontakti," ütles Hayden.

Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest soovitas kommunistlikul riigil lõpetada "sõjakas retoorika" ning "loobuda tuumaprogrammist".

Lõuna-Korea elanikud on ärevil, võimude hinnangul on tegu aga järjekordse provokatsiooniga

Lõuna-Korea piirielanikud on ärevil ning kardavad sõja puhkemist, vahendas uudisteagentuur BBC.

Kohalikud ei usu, et seekord oleks Põhja-Koreal võimalik pääseda sõjata, kui korduks rünnak Lõuna-Korea saarele.

Nimelt 2010. aastal umbes tund aega kestnud ja siis järsult lõppenud Põhja-Korea mürsutules sai surma kaks Lõuna-Korea merejalaväelast ja veel 13 sõdurit, mitmed inimesed sai vigastada.

Võimude hinnangul ei ole põhjanaabri rünnaku oht aga viimaste ähvardustega suurenenud.

Lõuna-Korea kaitseministeeriumi esindaja Kim Min-seoki sõnul on Lõuna-Korea siiski rünnakuks valmis.

"Meil on täielik sõjaline valmisolek kaitsta meie inimeste elusid ja julgeolekut, selles pole mingit kahtlust," ütles Kim Min-seok.

NATO annab Põhja-Korea rünnaku korral vastulöögi

NATO asepeasekretär Alexander Vershbowi sõnul annab NATO kollektiivse vastulöögi, kui Põhja-Korea peaks ründama alliansi liikme USA sõjalisi objekte.

"Põhja-Korea rünnaku korral aktiveerime me NATO aluslepingu artikkel 5, mille kohaselt käsitleb allianss rünnakut ühe liikme vastu rünnakuna kogu NATO vastu," hoiatas Vershbow.

Venemaa ja Hiina kutsuvad osapooli vaoshoitusele

Põhja-Korea suurim kaubanduspartner Hiina kordas oma üleskutset mõlemal poolel pingete leevendamiseks.

Välisministeeriumi pressiesindaja Hong Lei ütles pressikonverentsil, et "ühiste jõupingutustega" tuleks üritada "pingelist olukorda" lahendada.

Venemaa välisministeeriumi ametniku Grigori Logvinov sõnul loodavad nemad samuti pingete rahunemist.

"Loodame kõigilt osapooltelt maksimaalset vastutustunnet ja vaoshoitust ning loodame, et keegi ei ületa piiri, kust tagasipöördumist enam ei ole," ütles Logvinov.

Venemaa välisminister Sergei Lavrovi sõnul laseb rahvusvaheline üldsus aga lihtsalt konfliktil kontrolli alt väljuda. Lavrov väljendas oma muret ning kartis sõjategevuse puhkemist.

Suurbritannia: Põhja-Korea ainult süvendab oma isolatsiooni

Suurbritannia teatas, et ähvardused suurendavad riski Põhja-Korea täielikuks isolatsiooniks.

"Me oleme selgelt öelnud, et Põhja-Korea pikaajalised huvid rahuldatakse vaid juhul, kui nad teevad koostööd rahvusvahelise üldsusega. Need ähvardused ainult süvendavad isolatsiooni," teatas välisministeeriumi pressiesindaja.

Välisministeeriumi sõnul jälgitakse olukorda ja vajadusel soovitatakse brittidel sinna mitte reisida.

Rootsi välisminister: Pyongyangi ähvardused on ohuks kõigile

Rootsi välisminister Carl Bildt hoiatas, et Põhja-Korea sõjaseisukorra väljakuulutamine on ohuks kõigile.

"Tundub olevat suur risk, et Pyonyangi režiimi enda ähvardused viivad sõjalise konfliktini. See oleks meile kõigile väga ohtlik," säutsus Bildt suhtlusportaali Twitter vahendusel.

Saksamaa välisminister: Põhja-Korea mängib tulega

Saksamaa välisministrit Guido Westerwelle'i teevad Põhja-Korea ähvardused väga murelikuks, vahendas ajaleht Bild.

"Korea poolsaarel toimuv võib küll kaugel tunduda, kuid see mõjutab kogu maailma julgeolekuarhitektuuri," ütles ta ning lisas, et "Põhja-Korea peab lõpetama oma vastutustundetu tulega mängimise."

Pinged Korea poolsaarel on jõudnud haripunkti

Viimastel nädalatel on pinged kahe riigi vahel uude haripunkti tõusnud. Pyongyang on reaktsioonina ÜRO täiendavatele sanktsioonidele ning Lõuna-Korea ja USA ühisõppustele taganenud 1953. aastal Korea sõja lõpetanud relvarahust.

Laupäeva öösel kuulutas kommunistlik riik välja sõjaseisukorra ja lubas igasugustele provokatsioonidele vastata tuumasõjaga.

Noor riigijuht Kim Jong Un ütles, et "arvestades praegu valitsevat olukorda on jõudnud kätte aeg Ameerika imperialistidega arved klaarida."