Suurbritannia välisminister William Hague ütles, et kuningriik ei sekku konflikti sõjaliselt. "Oleme valmis aga saatma humanitaarabi inimestele, kes on pidanud oma kodudest põgenema, ka toetame Ühendriike nende otsustes," väitis ta.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon mõistis al-Qaidast inspireeritud ISIS-i (Iraagi ja Levanti Islamiriik) hukka ja ootab riikidelt samasugust avaldust. "Terroristid on vaja ühiselt hukka mõista," nõudis Ban.

Valge Maja ning president Barack Obama pressisekretär Jay Carney kinnitas, et "Ühendriigid seisavad vankumatult Iraagi liidritega lahingus islamistitega".

Pentagoni allikate väitel kaaluvat Washington ka õhurünnakute korraldamist.

USA president Barack Obama ütles õhtul, et kaalub kõiki võimalusi, et vältida äärmuslaste Iraagis võimule saamist. "Välistatud pole ka sõjaline sekkumine."

Venemaa välisminister Sergei Lavrov aga leidis, et Iraagis hetkel toimuv näitab USA eestvedamisel korraldatud invasiooni täielikku läbikukkumist.

"Iraagis toimuv illustreerib USA ning Suurbritannia avantüüri täielikku läbikukkumist," kuulutas Lavrov. "Me avaldame solidaarsust Iraagi võimudele ja inimestele, kes peaksid korra ja rahu oma riigis taastama. Samas kui meie Lääne partnerite tegevus tõstatab küsimusi. Iraagi ühtsus on ohus!"

ÜRO Julgeolekunõukogu arutas olukorda õhtul kell 18.30 Eesti aja järgi.

Hämmastav kiirus

Kõik märgid näitavad, et Iraagi valitus on olukorra üle kontrolli kaotanud. Riigi peaminister Nouri Maliki tunnistas reeturite olemasolu relvajõududes ja kutsus kogu rahvast üles relvi haarama. Inimeste huvi võitluseks on aga väga leige, pigem jäetakse oma kodud maha ning põgenetakse paikadesse, kuhu ei ole ISIS-i sõdalased veel jõudnud. Nineveh provintsist, mis vallutati selle nädala alguses, põgenes eilse päeva jooksul lausa 500 000 inimest, sh ka sõjavägi.

Läänemaailma šokeerib ISIS-i sõdalaste välgukiirusel edasiliikumine. Kõigest päevaga on suudetud enda kontrolli alla võtta mitu linna - vähemalt suurem osa Tikriti, Erbili ja Baiji linnadest - ning nüüd käib lahing juba ka Samarras, mis asub Bagdadist vaid 125 kilomeetri - tunni aja autosõidu - kaugusel.

Ärevus maailmaturul

Maailmaturul valitseb Iraagis toimuva tõttu ärevus, päeval kerkis nafta hind viimase kaheksa kuu kõrgeimale tasemele ning kuna kriis tundub hetkel vaid süvenevat, ei ole hinna edasine tõus analüütikute hinnangul ka välistatud.

West Texas Intermediate toornafta hind kerkis hommikupoolikul New Yorgi börsil 1,5% võrra, 105,97 dollarini barreli eest. Londoni Brenti toornafta juuli futuur tõusis aga 1,6% võrra, 1,88 dollarile. Barreli hinnaks 111,77 dollarit.

Tuhanded pagevad

Kolmapäeva pärastlõunal suutis äärmuslik islamirühmitus saada pärast mitut lahingupäeva enda kontrolli alla Mosuli, riigi tähtsuselt ja suuruselt teise linna.

Islamistid ründasid enne Mosuli vallutamist linna viis päeva granaadiheitjatest, samuti kasutati snaiperrelvi ja automaatrelvi. Hoolimata Iraagi valitsusvägede ägedast vastupanust ei suudetud linna kaitsta ning see langes äärmuslastele.