Radiatsioon on probleemiks peamiselt satelliitidele ja orbiidil olevatele astronautidele. See võib tekitada sideprobleeme polaaraladel lendavatele lennukitele, teatas kosmoseilmakeskuse füüsik Doug Biesecker Associated Pressile.

Pühapäevase protuberantsi radiatsioon jõudis Maale tunni aja jooksul ning kiirgus saabub Maale veel kogu kolmapäeva. Kiirgustaset peetakse tugevaks, aga on olnud ka võimsamaid torme. Praegune torm on radiatsiooni poolest tugevaim pärast 2005. aasta maid.

Radiatsioon prootonite kujul paisati Päikesest välja kiirusega 150 miljonit kilomeetrit tunnis.

„Kogu ruum meie ja Jupiteri vahel on prootoneid täis ja need ei kao niisama lihtsalt,“ ütles Biesecker. Seetõttu jätkub mõju mitu päeva.

NASA arstid ja Päikese eksperdid uurisid protuberantsi oodatavat mõju ja otsustasid, et rahvusvahelises kosmosejaamas olevad kuus astronauti ei pea tegema midagi enese eriliseks kaitsmiseks.

NASA Goddardi kosmosekeskuse füüsiku Antti Pulkkineni sõnul mõjutab päikesepurse Maad kolmes osas. Kõigepealt saabub elektromagnetiline kiirgus, millele järgneb radiatsioon prootonite näol. Lõpuks jõuab kohale plasma Päikeselt endalt. Tavaliselt on selle kiirus 1,6-3,2 miljonit kilomeetrit tunnis, kuid selle tormi puhul 6,4 miljonit kilomeetrit tunnis.

Suure osa märgatavatest probleemidest Maal tekitabki plasma, näiteks häireid elektrivõrkude töös. 1989. aastal tekitas päikesetorm Québecis suure elektrikatkestuse. Tavalisest kaugemal lõunas võib näha virmalisi.