Mõned eksperdid ja asjaarmastajad usuvad, et asteroid rammib Maad 2016. aasta 17. oktoobril, teatab Iltalehti.

„Asteroidi lühikese jälgimisperioodi tõttu ei ole alust hakata täpsustama, kuhu ta Maal kukkuda võiks,“ ütles Helsingi ülikooli professor Karri Muinonen.

Muinonen peab tõenäoliseks, et kokkupõrke võimalus väheneb kaduvväikeseks juba lähinädalate jooksul. Kokkupõrke tõenäosus Maaga on praegu 1:25 000. Praktikas tähendab see, et 24 999 juhul asteroid Maad ei rammi ja ühel juhul ta seda teeb.

„See asteroid avastati viis ööpäeva tagasi ja selle asukohta on nüüdseks määratud sajakonnal korral,“ ütles Muinonen.

Kokkupõrke tõenäosust teiste planeetidega pole veel hinnatud. Asteroidide liikumist jälgivad arvukad rahvusvahelised observatooriumid ning teiste seas ka USA kosmoseagentuur NASA.

Asteroidi koostisest pole veel täpseid andmeid. Muinoneni sõnul läbib SM68 suurusklassis kivimeid ja süsinikku sisaldav asteroid Maa atmosfääri ja merre kukkumine on tekkiva tsunami tõttu ohtlikum kui maismaale kukkumine, sest suur osa inimestest elab rannikualadel.

Inimesed võivad Muinoneni sõnul mõjutada kokkupõrkekursil oleva asteroidi trajektoori. Selleks on mitmeid võimalusi niinimetatud gravitatsioonitraktoritest kuni päikesetuulepurjedeni.

Eelmisel korral plahvatas Maa atmosfääris kogukas asteroid 1908. aastal. Siberis plahvatas 50-meetrise läbimõõduga Tunguusi meteoriit, mille energia vastas vaid viiele megatonnile TNT ekvivalendis.

Plahvatuse tagajärjel murdusid puud 2000 ruutkilomeetril. Ükski inimene surma ei saanud.