Moskva linnavalitsus tegi 17. veebruaril teatavaks plaani panna üles teadetetahvlid, millel on juttu Stalini rollist Teise maailmasõja võitmises, teatab RIA Novosti.

Moskva linnakujundamise ja reklaamikomitee esimees Vladimir Makarov ütles, et teadetetahvlid keskenduvad Stalini sõjaaegsetele saavutustele ja need pannakse üles ainult 10 kohta, mille hulgas on Poklonnaja memoriaalpark ja Suure Teatri esine.

Kava tekitas vastakaid arvamusi moskvalaste hulgas ja pävis inimõigusteaktivistide pahameele, kuid sõjaveteranid olid rahul.

„Võltsijad ületavad tahtlikult piiri, et olukorda veelgi pingestada. Moskva sõjaveteranid mõistavad hukka massimõrvad, kuid hindavad kõrgelt Stalini võimu ajal saavutatud üldisi tulemusi,” ütles Moskva sõjaveteranide organisatsiooni juht Vladimir Dolgihh ja lisas, et ajalugu paneb kõik paika ning Stalini nime eemaldamine Teherani või Jalta konverentside osavõtjate nimekirjast oleks ebaõiglane.

Linnapea Lužkov ütles, et „meediabakhanaal” on jätnud mulje, nagu oleks linnaametnikel plaanis täita kogu linn Stalini plakatitega.

„Ma ei ole Stalini imetleja, aga ma olen objektiivse ajaloo imetleja,” ütles linnapea, lisades, et plakatid pannakse üles „adekvaatses proportsioonis” võidupäeva ja teiste pidustuste puhul.