„Kui Juštšenko räägib sellest, et Ukraina Rahvusassamblee (UNA) ja Ukraina Rahvuslik Omakaitse (UNSO) on kangelased, kui Ukraina püüdleb riiklikul tasemel NATO-sse — kõik see koos näitab Ukraina soovi meie suhete lõhkumiseks, mis on kirja pandud sõpruslepingusse,” vahendab Interfax Juri Lužkovi eilset avaldust.

Sevastoopolis Musta mere laevastiku 225. aastapäeval viibinud Moskva linnapea arvates oleks Ukraina käitumise ignoreerimine suur viga ning Venemaa peaks sellele tingimata vastama.

„Me peame sõpruslepingu katkestama,” lisas Lužkov.

Ta tuletas meelde, et 2008. aasta lõpus on Moskval õigus pikendada Vene-Ukraina sõpruslepingu tähtaega. „Sel moel, väljudes lepingust, saaksime uuesti tõstatada Krimmis ja Sevastoopolis paiknevate sõjaväebaaside küsimuse,” märkis Moskva meer.

Sevastoopol on Lužkovi sõnul Nõukogude Liidu ja Venemaa mereväebaas, see pole kunagi Ukrainale kuulunud ja peab jääma Venemaale. „Sevastoopol oli alati üleliidulise tähtsusega linn ning allus otse Nõukogude Liidu valitsusele,” märkis Moskva linnapea.

Lužkovi arvates tuleks Sevastoopoli küsimus üle anda rahvusvahelisele kohtule ning mees lubas Sevastoopoli teema võtta oma südameasjaks ja pöörduda ametlikult Vene Riigiduuma ning Föderatsiooninõukogu poole.