„Ühendriigid usuvad, et Venemaa ei pea ilmselt kinni oma tuumakatsetuste moratooriumist viisil, mis oleks kooskõlas „nullvõimsuse” standardiga,” ütles USA Riigikaitse Luureagentuuri (DIA) juht, kindralleitnant Robert P. Ashley, vahendab Reuters.

Hudsoni instituudis relvastuskontrolli foorumil esinenud Ashley sõnul usub USA, et Venemaal on võimekus viia läbi väikese võimsusega tuumakatsetusi, mis ületavad tuumakatsetuste täieliku keelustamise lepingu (CTBT) seatud nullvõimsuse piiri.

Venemaa riigiduuma riigikaitsekomitee esimees Vladimir Šamanov ütles, et Ashley poleks saanud teha vastutustundetumat avaldust.

„Tuumakatsetusi ei saa salaja teha,” ütles Šamanov. „Sellised avaldused paljastavad, et Ameerikas on professionaalsus sõjaväes süstemaatiliselt languses.”

Tuumakatsetuste Täieliku Keelustamise Lepingu Organisatsiooni (CTBTO) juht Lassina Zerbo ütles, et meedia paisutab Ashley sõnu ilmselt üle.

„See polnud nii, et Venemaa viib läbi väikese võimsusega katsetusi, vaid et Venemaal võib olla võimekus seda teha,” ütles Zerbo täna Reutersile.

„Me oleme üsna kindlad, et ükski sõjaliselt märkimisväärne plahvatuse katsetus ei jääks tuvastamata. Seni ei ole meil olnud mingit signaali selle kohta ja me otsime edasisi tõendeid,” lisas Zerbo.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Morgan Ortagus suunas täpsemad küsimused DIA-le, aga ütles, et Venemaa eirab „regulaarselt” oma rahvusvahelisi kohustusi ja rikub keskmaa tuumajõudude lepingut.

USA ise ei ole erinevalt Venemaast CTBT-d allkirjastanud.